Публикация

2 Юни - Световен ден за борба с хранителните разстройства

2 Юни - Световен ден за борба с хранителните разстройства

Някои факти за хранителните разстройства:

 

Хранителните разстройства, включително Анорексия нервоза, Булимия нервоза и Хиперфагия (преяждане), имат най-високата смъртност от всички психични заболявания. Статистиката сочи, че в световен мащаб над 70 милиона души са засегнати от хранителни разстройства.

 

Много от хората с хранителни разстройства изглеждат външно напълно здрави, но всъщност са сериозно болни. Повечето хора вярват, че по външния вид могат да разпознаят човек с хранително разстройство. Не всеки случай на човек с хранително разстройство е видим за околните. При някои от хората с хранителни разстройства, изобщо не личи, че са болни.

 

Семействата на хората, засегнати от хранителни разстройства не винаги имат връзка с развитието на болестта у децата им. Дълги години се ширеше митът, че майките са фактор за появата на хранителни разстройства. Според последни данни този мит е развенчан, като е прието, че  хранителните разстройства са причинени от сложно взаимодействие на генетични, социални и екологични фактори. Семействата са тези, които биха повлияли благоприятното лечение на засегнатите.

 

Хранителните разстройства са сериозни заболявания, причиняващи кризи, които пречат на личния и семейния живот. Те могат да бъдат с летален изход, ако не бъдат лекувани навреме. Нанасят тежки щети както на физиологията, така и на психиката на страдащите. Увеличават стреса на засегнатия и семейство му.

 

Хранителните разстройства не са съзнателно направен избор, те са сериозни заболявания, повлияни от психични разстройства. На хранителните разстройства, доста често им се приписват неправилни черти, като например, че са избор, суета или глезотия. Нека хората бъдат наясно, че хранителните разстройства имат по-сложен произход, отколкото си представят. Зад нездравословната амбиция по свръх ограничено хранене, се крие дълбоко вкоренена причина, която е дори невидима за самия страдащ. Това променя биологичното и психическото функциониране на индивида.

 

Хранителните разстройства засягат хора от всички възрасти, пол, етнос, раса, тип телесна конструкция и тегло, сексуална ориентация и социално-икономически статус. Мит е, че хранителните разстройства засягат само жените, с добро материално състояние. Истината е, че сред засегнатите са както мъже, така и жени, семейства от различен етнически произход и хора с различен статус в обществото.  

 

Хранителните разстройства, носят както висок суициден риск (самоубийство), така  и сериозни здравословни усложнения. Всички хранителни разстройства – Анорексия нервоза, Булимия нервоза, Хиперфагия (преяждане) и др. увеличават риска от повишена смъртност. Здравословните усложнения включват нарушения във физиологията и психиката на болните. Самоубийството е сред често срещаните причини за смъртта на страдащите от хранителни разстройства.

 

Факторите, които причиняват хранителни разстройства, се отнасят до психо-био-социо предразположения. Настоящите изследвания показват, че приблизително 40% до 60% от риска за развитие на Анорексия нервоза, Булимия нервоза и Хиперфагия (преяждане), са генетично повлияни. Ето защо гените, но също и заобикалящата среда, играят важна роля в отключването на хранителните разстройства. Хората, с високо генетични предразположения могат да отключат хранително разстройство дори само при леки безобидни задействащи събития в живота им. Хората, с ниска генетична предразположеност могат да избегнат отключване на хранително разстройство, въпреки че са изложени на многобройни рискови фактори от околната среда.

 

Несериозно е да се смята, че един единствен ген е отговорен за отключване на хранително разстройство. По-вероятно е това да са комбинация от предразполагащи гени и черти на личността, които взаимодействат с околната среда и увеличават риска за поява на хранителни разстройства.

 

Хранителните разстройства не са за цял живот и не са присъда. Те са напълно лечими, независимо дали индивидът има генетична предразположеност или няма такава. Добре е да се знае, че е възможно пълно възстановяване от хранително разстройство. Ранното откриване е изключително важно.

 

Добрите новини са, че когато хранителните разстройства се открият в начална фаза на развитие и се лекуват правилно, засегнатите от тях се възстановяват бързо и дълготрайно.

 

Да кажем не на хранителните разстройства!

 

Автор: Стоян Петров, психолог

Източник: www.worldeatingdisordersday.org

Снимка: unsplash

Коментари