Публикация

Как да избегнем капана на летните вируси?

Как да избегнем капана на летните вируси?

Дойде сезонът на пътуванията, забавленията на открито и кулинарните експерименти. Слънчевите дни зареждат с добро настроение, вдъхват оптимизъм, помагат на човек лесно да превключи от забързания всекидневен ритъм в режим „релакс“.


Независимо дали ще стегнете куфарите за морето, планината, или ще бъдете привлечени от идеята за приятно къмпинг преживяване, не бива да забравяте, че лятото може да поднесе и неприятни изненади. Нищо фатално, стига да сте подготвени, за да не се налага спешно да търсите аптека или медицинска помощ.

 


Стомашно-чревните неразположения са почти задължителна „екстра“ през отпускарския период


През най-топлия сезон от годината зачестяват чревните инфекции (бактериални и вирусни). Занижената хигиена, струпването на много хора на едно място, посещението на водни басейни със съмнителна чистота са предпоставка за по-лесно предаване и разпространение на заразите. Вирусите попадат в организма през устата или по въздушно-капков път, размножават се в червата, нарушават работата на стомашно-чревния тракт.


Фактор е и храната. Високите температури и неправилното съхранение бързо развалят ястията, особено тези, които съдържат яйца, мляко, риба, месо. Консумацията им може да предизвика внезапно стомашни болки, дискомфорт, разстройство, повръщане. Състояния, които могат да вгорчат мечтаната почивка и да ви задържат в стаята, приковани дори на легло. Има риск и от дехидратация, заради която някои стигат до болница. Затова е важно внимателно да избирате местата за хапване - много често на плажа, в парковете, както и в крайпътните ресторанти може се предлага негодна за консумация храна. Това че хотелът, в който се храните, е с няколко звезди, също не бива да приспива бдителността ви.


Преди да тръгнете за море, планина, язовир, на далечно пътешествие в екзотични страни или при смяна на климата е добре да помислите за опасността, която може да застраши стомашно-чревното ви здраве.


За да се предпазите от летните инфекции, е изключително важно

  • да се спазва отлична хигиена - редовното измивайте ръцете си с топла вода и сапун;
  • да се ограничи консумацията на непакетирани и бързо развалящи се храни, особено на плажа;
  • да се избягват контактите с болни хора.

Мощен щит срещу обичайните летни стомашни неразположения, предизвикани от некачествена храна или вирусна инфекция, са пробиотиците. С цел превенция те трябва да се приемат поне две седмици преди планираното пътуване. Това важи особено в случаите, когато сте решили са посетите нови места, с различни санитарно-хигиенни навици и нетипични за нашия регион кулинарни глезотии.


Добавете пробиотик и в аптечката за пътуване


Освен профилактично действие, пробиотиците:

  • имат терапевтичен ефект;
  • подпомагат работата на храносмилателната система;
  • повлияват благоприятно при проблеми като диария и запек, причинени от инфекциозно заболяване или вирусни разстройства;
  • възстановяват нарушения бактериален баланс в организма след употреба на антибиотици;
  • са силен фактор за подобряване на имунното състояние на организма.

Един от добрите продукти на пазара е Лакто 4 VIP. Удобен е за приложение, благодарение на капсулната форма полезните микроорганизми успяват да запазят жизнеспособността си по дългия път през храносмилателния тракт до червата. Във всяка капсула се съдържат 2 млрд. живи лактобацили от 4 щама (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus), получени чрез използването на най-съвременни високи технологии.

 


Лакто 4 VIP може да се използва за поддържане на нормалния, здравословен баланс на чревната микрофлора. Той е идеален помощник за овладяване на инфекции и подобряване на имунитета. Може да се приема от възрастни и деца, както и от бременни и кърмачки.


Предлага се в удобна опаковка, може да се държи в чанта и не заема място в пътната аптечка.

Коментари

Всеки процес е процес и изисква своите условия! Правелнато хранене е  едно от тях. Който не знае какво консумира явно не знае за тяхното значение! Дори животните имат определен афитнитет!