Публикация

Почина доц. д-р Димитър Марков

Почина доц. д-р Димитър Марков

На 53-одишна възраст ни напусна многоуважавания и изтъкнат съдов хирург и началник на Клиниката в УМБАЛ „Софиямед“ доц. д-р Димитър Марков, д.м.


Доц. д-р Марков е роден на 5 юни 1967 г. Белоградчик. Завършва медицина през 1991 г. в МУ-София

 

От 1992 г. до м. март 1993 г. работи като доброволен сътрудник в УБ „Света Екатерина” – София. След конкурс е назначен за асистент-хирург в „Св. Екатерина”, където работи 14години. 1 година е бил част от кардиохирургичния екип на болницата, а следващите 13 работи в Клиниката по съдова хирургия в екипа на проф. Александър Чирков. Придобил е две специалности – по обща (1998 г.) и съдова хирургия (2002 г.).
През 2002 г. е назначен за лекционен асистент по съдова хирургия на студенти – медици и специализанти по съдова хирургия.


От 2004 г . е назначен за главен асистент към Катедрата по сърдечносъдова хирургия.
През ноември 2012 г. защитава дисертация на тема „Анализ на усложненията при тромбендартеректомия на каротидните артерии. Мултимодален подход“ и му е присъдена е научна степен „Доктор по обща и сърдечносъдова хирургия“.
От 2006 до 2014 г. работи в Отделението по съдова хирургия и ангиология на „Токуда болница София”.


Участва активно в екипа за бъбречни трансплантации към УБ „Александровска”.


Началник е на Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Софиямед“ от 2014 г. През август 2017 г. придобива научна степен „доцент“.


Доц. Марков е сред най-изявените съдови хирурзи в страната, извършил редица уникални за България оперативни интервенции

 

и внедрил множество иновативни методи за съдови реконструкции и миниинвазивни техники в съдовата хирургия.
Има над 40 научни труда и публикации; научните му интереси и работа са и в областта на бъбречната трансплантология, хирургичното лечение на ААА, каротидната хирургия и др.


Член е на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия.


Ръководството и екипът на УМБАЛ „Софиямед“ поднасят своите най-искрени съболезнования на семейството и близките му.


България изгуби още един достоен и изявен лекар, невероятен професионалист в своята област и уважаван колега в медицинските и научни среди.

 

Поклон пред паметта му!

Коментари

Поклон!

Поклон пред паметта му