Публикация

Две тържествени церемонии в края на май за младите български и чуждестранни лекари от Випуск 2020 и 2021 организира МУ-Плевен

     Днес и утре на 29 май 2021 г.,  Ректората на МУ-Плевен е сцена на две тържествени церемонии по връчване на дипломите на общо 200 дипломирани български и чуждестранни млади лекари от Випуск 2020 и Випуск 2021 на МУ-Плевен. Младите лекари от 42-ия пореден випуск на Факултет „Медицина“ са се дипломирали още през декември 2020 г., но поради извънредното положение в страната не успяха да получат тържествено своите дипломи. Това се случи на тържествена церемония днес.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение 83 абсолвенти придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Средният успех на Випуск 2021 млади лекари е много добър 4.89 с 24 отличници. За висок успех дипломантите ще бъдат наградени с плакети, луксозни дипломи и някои пособия, с които да започнат лекарската си практика. Един от отличниците на випуска д-р Васил Нейков, поздрави своите колеги и  отговори на приветствията на академичното ръководство.

Химнът на академичната общност Gaudeamus и музикален поздрав за дипломантите ще изпълнят Общински хор „Гена Димитрова“ с ръководител Анелия Дечева. Специален поздрав към чуждестранните дипломанти и техните семейства ще поднесат и изпълнителите от Танцова формация „Веселяци“.

На тържествената церемония по връчване на дипломите Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров се обърна към младите лекари от Випуск 2020 с думите:

„От опит знам, че емблемата „Лекар-възпитаник на Медицински университет – Плевен” е едновременно награда и задължение. Награда за положените от Вас усилия и много труд през годините на следване, за да стигнете дотук, но и голяма отговорност. Защото от днес нататък зад всяко ваше професионално действие и решение ще стои името на висшето училище и на вашите преподаватели. Аз вярвам, че ще бъдете достойни посланици на Университета, както в пределите на страната, така и по света.

Вярвам, че вие сте следващото поколение, на което разчита нашата Алма Матер, и много от вас ще намерят професионална и академична реализация именно тук, в град Плевен. Вие сте бъдещите млади изследователи, учени, преподаватели и ръководители, носители на новото и авангардното. Благодарение на поколенията млади лекари – възпитаници на нашата Алма Матер - град Плевен е известен като „здравният хъб на Северна България“.

Скъпи млади колеги,

Пожелавам ви да бъдете последователни, упорити, смели, непреклонни пред трудностите и предизвикателствата, с които неминуемо ще бъде осеян професионалния ви път. Вярвайте в себе си и следвайте мечтите си! Помнете, че, ние, вашите преподаватели и ръководители, както и вашите родители и близки, вярваме във вас и винаги ще ви подкрепяме! На добър час!“

 

Утре, на 29 май 2021 г.,  от 12 ч. ще се дипломира тържествено и Випуск 2021 г. чуждестранни лекари. Общият брой на абсолвентите от англоезичен курс на обучение е 110, от които близо 70 ще присъстват на церемонията със семействата и приятелите си. От тях 15 са отличници, а средният успех на випуска е много добър 5.04. Младите чуждестранни лекари са граждани на 11 страни – Великобритания, Германия, Индия, Ирландия, Белгия, Испания, Италия, Нигерия, Швеция, Португалия и Япония.

Чуждестранните лекари, които ще присъстват на церемонията, са поканили своите родители и близки, за да станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва. Едновременно с това, за поредна година по традиция, ще се изпълни специален ритуал, заимстван от американските университети – ритуал по предаване на белите медицински престилки от родителите на техните деца. Този акт има символично значение на преминаване от обучението в лекарската професия.

Медицински университет - Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 г., а випуск 2021 година е 18-ият пореден.

 

 

 

Коментари