Публикация

Нова терапия за остра миелоидна левкемия

Нова терапия за остра миелоидна левкемия

Европейската комисия одобри нова комбинирана терапия на американската биофармацевтична компания АбВи за лечение на остра миелоидна левкемия (ОМЛ).  Лечението е в таблетна форма и е подходящо за възрастни пациенти с новодиагностицирана остра миелоидна левкемия, които не отговарят на условията за интензивна химиотерапия. Одобрението е валидно във всички 27 държави членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

 

ОМЛ е най-честата остра левкемия в света.  В момента около 160 000 души живеят с болестта в световен мащаб. Процентът на новите случаи на остра миелоидна левкемия е 4,3 на 100 000 мъже и жени годишно.  Заболяването е сред най-трудните за лечение видове рак на кръвта.   Почти половината от пациентите не преживяват дори една година след поставяне на диагнозата. Прогнозата обикновено се влошава бързо. Поради възрастта и съпътстващите заболявания не всички пациенти могат да понасят интензивна химиотерапия, затова новата комбинирана терапия може да е основната възможност за адекватно лечение за много от болните.

 

Острата миелоидна левкемия се развива бързо и може да има сериозни последици.  При ОМЛ  в кръвта и костния мозък се откриват прекалено много незрели кръвни клетки, известни също като бластни клетки,  които заемат все по-голямо пространство. Симптомите могат да включват висока температура, голям брой инфекции за кратък период от време, задух, обилно потене, болка в ставите, увеличен черен дроб, подути лимфни възли, уголемяване на далака, необяснимо често кървене от носа или венците, необяснима загуба на тегло. Ако засегнатите клетки навлязат в централната нервна система, може да има симптоми като главоболие, замъглено виждане, замайване, гърчове и повръщане.

 

„Медикаментът на АбВи (венетоклакс) в комбинация с настоящата утвърдена терапия (азацитидин) подобрява значимо общата преживяемост при лечение на новодиагностицирана пациенти с ОМЛ, които не отговарят на условията за интензивна химиотерапия в сравнение с тези, лекувани само с азацитидин“, каза д-р Мохамед Заки, вицепрезидент и ръководител „Глобално развитие на онкологията“ в АбВи.

 

„Очакваме с нетърпение да предоставим продукта ни на повече пациенти с ОМЛ, които да се възползват от тази дългоочаквана нова възможност за лечение в страните от ЕС.“

В България медикаментът ще започне да се реимбурсира за остра миелоидна левкемия най-рано в началото на следващата година, тъй като трябва да премине през редица локални административни процедури, независимо че вече има одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

 

„Одобрението от Европейската агенция на комбинираната терапия с венетоклакс предлага нова възможност за хората, които са изправени пред опустошителната диагноза на остра миелоидна левкемия“, каза Зак Пембъртън-Уайтли, председател на „Мрежа за остри левкемии“.

 

Това одобрение представлява значим напредък в лечението на ОМЛ и предлага възможност за тези пациенти, които няма да са подходящи за интензивна химиотерапия.

Коментари