Публикация

Д-р Светослав Ценов е новият председател на УС на ARPharM

Д-р Светослав Ценов е новият председател на УС на ARPharM

На редовно отчетно-изборно заседание на Общото събрание на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е избран нов състав на Управителния съвет (УС) на сдружението.


За председател на УС на ARPharM с двегодишен мандат е определен д-р Светослав Ценов, директор за България, Румъния и Унгария на фармацевтична компания Astellas, а

 

заместник-председател по традиция на приемственост става д-р Красимира Чемишанска

 

изпълнителен директор на Амджен България и досегашен председател на асоциацията.


Останалите членове на УС на ARPharM са: Екатерина Карпузова (Байер България), д-р Ана Цакова (Мерк България), Сава Тодоров (Мерк Шарп и Доум България), Хишам Сабри (Рош България) и Тодор Кесимов (Такеда България).

Новото ръководство на ARPharM ще продължи усилията на организацията в посока подобряване на достъпа на българските пациенти до качествено, съвременно и ефективно лекарствено лечение и ще си сътрудничи с всички държавни институции и пациентски организации за изготвянето на балансирани политики за подобряване на здравната система у нас, изтъкват от сдружението.

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е създадена през 1996 г. в гр. София като сдружение с нестопанска цел и вече повече от двадесет и пет години обединява научноизследователски ориентирани фармацевтични компании от цял свят, работещи на българския пазар. Членове на ARPharM са 24 международни производители на лекарства, чиято основна дейност е да инвестират в развитието на нови лекарствени продукти, които спасяват или удължават човешкия живот, или значително подобряват качеството му. Асоциацията е асоцииран член на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA).


Кратки биографии на членовете на УС на ARPharM


Д-р Светослав Ценов - Астелас България, председател на УС
Д-р Светослав Ценов е директор и ръководител стратегическо развитие за България, Централна и Източна Европа, Гърция, Португалия и Балтийски регион на фармацевтична компания Астелас. Той е завършил медицина и финанси и има повече от 15 години опит в областта на фармацевтичната индустрия.
Заемал е различни локални и международни позиции в сферата на маркетинг, медицински дейности, връзки с институциите в мултинационални компании.


Д-р Красимира Чемишанска - Амджен България, заместник-председател на УС
Д-р Красимира Чемишанска е изпълнителен директор на Амджен България от откриването на филиала на компанията в 2009 г.
Завършила е медицина в Медицински университет - София и МBA - General Management в City University of Seattlle. Има и магистърска степен по бизнес администрация от Международното висше бизнес училище.


От 2013 г. д-р Чемишанска е член на УС на ARPharM, а от 2011г. е член на Борда на директорите на AmCham. От 2015 г. до началото на 2019 г. e президент на Американската търговска камара.


Членове на УС:


Екатерина Карпузова - Байер България
Екатерина Карпузова е Търговски директор на отдел Фармацевтични продукти в Bayer България от септември 2016 г, a от август 2019 и Управител на дружеството. Тя започва кариерното си развитие в компанията на позицията „Мениджър проекти и маркетинг“ през 2007 г. По-късно прекарва три години в Берлин, Германия, където е част от екипа на Бизнес операции за Централна и Източна Европа в направлението „Фармацевтични продукти“. Преди да се завърне в България още две години заема позицията „Главен оперативен директор“ в отдел „Фармацевтични продукти“ в Словакия. От септември 2020 г. е и в Управителен съвет на ГБИТК.


Екатерина Карпузова има магистърска степен по макроикономика от Университета в Аугсбург, Германия, и е завършила маркетинг MBA програма в City University of Seattle.


Д-р Ана Цакова - Мерк България


Д-р Ана Цакова е изпълнителен директор на Мерк България от 2016 година. Вече 22 години работи във фармацевтичната индустрия, като е заемала различни длъжности в маркетинг, продажби и мениджмънт направления и е отговаряла за бизнеса в различни сфери и области на медицината.


Д-р Ана Цакова е завършила медицина в Медицински университет – София, където придобива и докторска степен по фармакология към Катедрата по фармакология и токсикология. През 2004 г. става и магистър по стопанско управление към Софийския университет.


Д-р Сава Тодоров - МСД (Мерк Шарп и Доум)


Д-р Сава Тодоров е мениджър за достъп до пазари в MSD България. През последните няколко години той е заемал ключови роли във фармацевтичната индустрия в България и региона на Източна Европа. Той има 8-годишен опит в редки заболявания, в които е работил по внедряването на няколко дигитални инструмента за подпомагане на здравните специалисти и пациенти и ценностно здравно обслужване. Има повече от 15 години опит в фармацевтичната индустрия. Сава Тодоров е биолог, доктор по медицинска антропология.


Хишам Сабри - Рош България


Хишам Сабри има дългогодишен опит в сферата на здравеопазването. От януари 2003 г. заема различни позиции и функции в четири мултинационални фармацевтични компании. Към екипа на Рош се присъединява през 2015 г. и заема различни ръководни роли в компанията. Преди да се присъедини към екипа на Рош България, Хишам заема поста ръководител и генерален мениджър на Roche Pharmaceuticals Левант (Ливан, Йордания, Сирия и Палестина).


Хишам Сабри завършва „Фармацевтични науки“ в университета в Кайро, Египет. По-късно получава магистърска степен по бизнес администрация със специализация по маркетинг от университета в Лестър, Обединеното кралство.

 

Тодор Кесимов - Такеда България
Тодор Кесимов е управител на „Такеда България“ ЕООД. Постъпва в Takeda през 2012 г., като заема различни позиции в областта на финансите и логистиката както в представителството на Takeda в България, така и с отговорности за различни съседни държави. В периода 2017-2018 г. Кесимов е ръководител на Финансовия отдел на компанията за Балканския полуостров. От началото на 2018 г. поема поста „Управител на представителството на Takeda в България“. Понастоящем, след придобиването на Shire от Takeda, той оглавява обединената компания „Такеда България“ ЕООД.
Завършил е Regent's Business School London през 2007 г., специалност „Финанси“.
От 2020 г. е член на Управителния съвет на Японско-българска бизнес асоциация.

 

Деян Денев – директор на ARPharM


Деян Денев заема позицията на директор на ARPharM от октомври 2003 г. Юрист по образование, дипломирал се от СУ „Св. Климент Охридски”, експерт по фармацевтично законодателство и лекарствена политика. Като директор на асоциацията води активностите на научноизследователската фармацевтична индустрия по ключови въпроси, касаещи лекарствената политика и регулации, интелектуална собственост и развитие на фармацевтичния пазар. Деян Денев е член на Комисията по прозрачност като представител на фармацевтичната индустрия в България от 2008 г. до 2013 г. и представлява Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България в Надзорния съвет на НЗОК от януари 2014 г. до януари 2015.


Той е член на специалната работна група за Централна и Източна Европа на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации и председател на Управителния съвет на Българската организация за верификация на лекарства (БОВЛ) през 2021 г.

Коментари