Публикация

БЛС: Необходим е детайлен анализ на високата смъртност у нас

БЛС: Необходим е детайлен анализ на високата смъртност у нас

Позиция на УС на Българския лекарски съюз


Българският лекарски съюз с тревога следи широкия отзвук в медийното и публичното пространство след интервюто на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, дадено за БНР на 30.05.2021 г. В него той заявява: „Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва“.


БЛС напълно подкрепя възложения на НЦОЗА от служебния министър на здравеопазването анализ на здравното обслужване

 

на населението в периода за епидемията, причинена от Ковид-19. Категорични сме, че високата смъртност у нас е необходимо да получи своя детайлен и задълбочен анализ и обяснение.


Особено притеснителен обаче е фактът, че

 

думите на д-р Стойчо Кацаров бяха мултиплицирани, акцентирани, а на места и преиначени

 

от онлайн медии, които в началото на пандемията твърдяха, че „Ковид-19 не съществува“, после твърдяха, че „ваксините са опасни“ и през цялата изминала година и половина насаждаха разделение в обществото.


Интерпретирането на подобни изказвания оставя горчиво усещане и създава внушение, че българските лекари не са положили максимални усилия в лечението на болните от Ковид-19. Длъжни сме да заявим, че това категорично не е истина!


Ние, лекарите на България, заедно с професионалистите по здравни грижи не можехме да избираме да си останем у дома

 

През последната година и половина ние бяхме и продължаваме да бъдем на работните си места, продължаваме да бъдем на първа линия, излагайки своя собствен живот и този на близките и семействата си на риск.

 

Коментари