Публикация

Проф. Демерджиева: Всички пациенти с тежък псориазис трябва да следят редовно и зрението си

Проф. Демерджиева: Всички пациенти с тежък псориазис трябва да следят редовно и зрението си

Наскоро доц. д-р Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по дерматология и венерология в болница „Токуда“, зае нова академична длъжност – стана професор.


Тя е завършила медицина през 1992 г. в МУ - София. Придобива специалност „Дерматология и венерология“ през 1997 г. През 2007 г. защитава степен „Доктор по медицина“. Работила е 17 години в УМБАЛ „Александровска“, като е завеждала Детски кожен кабинет към Катедрата по дерматология и венерология. От юли 2010 г. е част от екипа на Болница Токуда, където след конкурс оглавява Отделението по дерматология и венерология. 


Проф. Демерджиева е специализирала „Детска дерматология“ в Манчестър, Великобритания, през 2006 г. Има многобройни участия в национални и международни конференции и симпозиуми. Носител е на наградата на X-ата Юбилейна национална конференция на ОПЛ и педиатри с международно участие, както и на Награда за постерна сесия на EADV - Rhodos за 2002 г.


През март направихте следващата крачка в академичното си развитие – станахте професор. Бихте ли разказали какъв труд представихте за рецензиране?


Първо, през април 2020 г. защитих голяма докторска дисертация на тема „Очни промени и лимфографии при пациенти с псориазис“, което е изключително иновативно. До момента никой не е правил подобно проучване в България - не само у нас, а и в световен мащаб информацията е доста ограничена. Ето защо смятам, че научните приноси, които произлязоха от този дисертационен труд, бяха изключително полезни. Установи се например, че при около 30% от пациентите с еритродермичен, артропатичен, постулозен псориазис задължително има и очни проблеми, които понякога са с много сериозни последствия, могат да останат скрити и да доведат до слепота. Един от най-важните ми изводи беше, че всички пациенти с тежко протичащ псориазис трябва да бъдат рутинно изпращани на офталмолог поне веднъж на 6 месеца и проверявани за свързани офталмологични състояния, включително сухота в очите, блефарит, конюнктивит, кератит, иридоциклит, катаракта и увеит по време на редовните им посещения при дерматолог или лекаря по обща медицина.


По тази причина се смята за удачно добавянето на очния коморбидитет към останалите асоциативни заболявания на псориазиса, които срещаме в познатата ни литература.

Предлагаме очните симптоми да бъдат допълнени към въпросника за DLQI, отчитащ качеството на живот при пациентите с умерен до тежко протичащ псориазис.


Считам, че малко или много сме допринесли за качеството на живота и съответно за зрението на пациентите с тежко протичащи форми на псориазис. Освен това направих самостоятелен монографичен труд, който е на тема „Очни промени при пациентите с псориазис“, участвам като съавтор в още 3 монографии, рецензирани са освен това над 80 мои публикации в чужбина и у нас. Имам участие и в учебници за студенти по медицина, например главата „Кожни промени при бъбречно-трансплантирани пациенти“ в учебника на проф. Е. Паскалев е написана от мен.


Какви са Вашите наблюдения – покрай пандемията хората занемариха ли кожните си заболявания?


За съжаление над 70% от пациентите, притеснени от заразяване с COVID-19, не посещаваха дерматолозите, което доведе до сериозно влошаване на техния дерматологичен статус. Както знаем, голям процент от кожните заболявания са хронични и е редно на 3-4 месеца да се търси консултация със специалист, за да може кожата да се поддържа в оптимално и прилично състояние. Опитвахме се да убедим тези, които се страхуваха да посетят кабинетите и търсеха консултация по телефона, че болницата е мястото, където най-много се следи за безопасността им, че се дезинфекцира редовно, персоналът често се тества или вече е ваксиниран и е придобил имунитет.


COVID-19 наложи прекомерна хигиена, продължителен контакт с лични предпазни средства и широка употреба на антибиотици. Наблюдавате ли обостряне на някои кожни проблеми или поява на нови?


В ежедневната си практиката наблюдаваме обостряне на всички форми на акне, на себореен дерматит и розацея поради носенето на маските. Все по-често се сблъскваме с тези диагнози и то във все по-напреднал етап на развитие. Доста разпространени напоследък са и иритативните дерматити, които се дължат на прекомерно използване на дезинфектанти. Всички тези заболявания ги забелязваме включително и при малките деца. Родителите много често пренасят дезинфектанта механично от собствените си ръце върху кожата на децата, като го правят, разбира се, абсолютно несъзнателно.


Отчитаме също така, че при пациенти, прекарали COVID-19, след около месец и половина – два, се наблюдава много интензивен дифузен косопад. Нещо, което вероятно е свързано с тежестта на вирусната инфекция. Вероятно космените фоликули, поради тежката виремия, преминават масово във фаза на телоген, за да се стигне до тази клинична картина. Имаме обаче варианти за адекватна терапия, така че нека пациентите не отлагат консултацията.

 

 

Интервю на Татяна Вълкова

Коментари

Поздравления за Вашите успехи и за титлата-Професор !С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца