Публикация

Републикански консултант по педиатрия се нуждае от финансова помощ, за да живее

Републикански консултант по педиатрия се нуждае от финансова помощ, за да живее

Проф. Ваня Недкова е диагностицирана преди година с Неходжкинов Т-лимфом - ангиоимунобластен тип, а институциите в България отказват лечение в чужбина

 

 

Здравната каса отказа лечение на проф. д-р Ваня Недкова, ръководител на Катедрата Педиатрия при МУ – Плевен, Началник на клиника по Детски болести – УМБАЛ "Д-р Г. Странски" – Плевен, Републикански консултант по Педиатрия за Централна Северна България, външен консултант на НЗОК за лечение на деца в чужбина и Член на Управителният съвет на Българската педиатрична асоциация. За проблема съобщиха близки на проф. д-р Недкова. Децата на известния педиатър, също са медици и  разказват за дългата борба с институциите и липсата на подкрепа от тяхна страна. Те изразяват надежда, че все пак може да се стигне до справедливото разрешаване на случая, който засяга

 

човек, посветил живота си на детското здравеопазване в България


"Преди година майка ни беше диагностицирана с тежко и рядко заболяване – Неходжкинов Т-лимфом - ангиоимунобластен тип. Заболяване, известно със своя непредвидим ход и трудно постигане на дългосрочна ремисия. Поради  относително рядка честота, световният опит за лечение на заболяването е ограничен и липсват ясни правила за лечението му, освен в няколко специализирани световни центрове. Един от тях е в Европа, в клиниката по Онкохематология Меdizinische Hochschule (MHH), Хановер, Германия", са написали в отворено писмо  д-р Петър Коларов и д-р Надя Коларова-Янева, дм.


До момента у нас е проведено 10-месечно лечение с химиотерапия, което не е довело до ремисия. Затова семейството е започнало да търси варианти за спасяването на живота й. Според близките в България терапевтичните възможности са изчерпани с оглед на проведеното вече лечение, нейната възраст и невъзможността за постигане на хематологична ремисия. От консултациите станало ясно,  че у нас има ограничен клиничен опит в лечението на това рядко заболяване и че единствената възможност  е провеждане на автоложна трансплантация, която не се прилага в България при пациенти над 68-годишна възраст с непостигната ремисия. Това изключи възможността майка ни да продължи лечението си в България, казват в отворено писмо д-р Петър и Надя Коларови.  


Проф. Гансер, МНН, Хановер, Германия, един от водещите световни специалисти в областта дал експертно мнение, че при потвърждение на диагнозата, тя е подходяща за осъществяване на автоложна трансплантация дори и при непостигната ремисия.  В неговата клиника този тип лечение имал 40% ефективност при 1% смъртност.  Смятаме, че

 

лечението в клиниката в Германия е и е ценово ефективно,

сравнено с данните за България, пишат още децата на проф. д-р Ваня Недкова.  

 

След отправена от тях  молба за финансиране от НЗОК за лечение в МНН, Хановер, нейният случай е разгледан от две комисии експерти от НЗОК, които обаче дали отказ.

Позицията на експертите не била единодушна, но е надделяло отрицателното становище на Националният съвет по онкохематология.

Според д-р Петър и Надя Коларови, буди а учудване  фактът, че в мотивите за отказ от НЗОК, е взето мнението от двама експертите, единият от които е на директно подчинение на другия, което в цял свят е считано за неетично. В отчаянието си близките се обърнали и  се обърнахме и към министъра на здравеопазването. Междувременно клиничното състояние на проф. Недкова се влошило. Семейството събрало 170 000 евро за започване на лечение в клиниката в Германия от  лични спестявания, заеми от роднини, приятели и финансови институции. Настъпили обаче последващи усложнения от лечението и в момента тя е в интензивно отделение в МНН Хановер, обясняват близките на проф. Ваня Недкова.

 

Семейството благодари на д-р Хрисчев и екипа в Клиниката по онкохематология УМБАЛ "Св. Иван Рилски"-София, които са провели химиотерапевтичното лечение.
Признателно е и на проф. Григор Горчев, проф. Славчо Томов и техния екип в УМБАЛ "Света Марина"-Плевен, които овладели усложненията и проявили изключителен професионализъм, човечност и и лична помощ в битката й  за живот.

 

Близкитесе обръщат с апел към всички, които искат да помогнат на един от най-опитните педиатри да лекува отново болните български деца и да обучава бъдещите и настоящи български лекари, да го направят.

 

За подкрепа:
Банкова сметка
Ваня Недкова Недкова-Коларова
IBAN BG74UBBS88881000067222
BIC UBBSBGSF

Банка: ОББ

 

Коментари