Публикация

Науката е стъпка по-близо до ефективна ваксина срещу ХИВ

Малки различия в пет аминокиселини в протеин, наречен HLA-B могат да обяснят защо някои хора се противопоставят на вируса на човешкия имунодефицит, което дава нови улики за това как да се направи ваксина за предотвратяване на СПИН.


Отдавна се наблюдава тенденцията някои хора да се влошават изключително бързо, когато се заразят с ХИВ, а други да се чувстват добре в продължение на три десетилетия и никога да не се нуждаят от лечение, а все още да изглеждат напълно добре.

Американски учени окрили, че около един на всеки 300 души, заразени с ХИВ, може да потисне заболяването с имунната си система и да запази нивата на вируса изключително ниски.

Екипът анализирал генетичния състав на близо 1000 души с тази възможност и го сравнил с генетичния код на 2600 други, които са били заразени с ХИВ.

Това им помогнало да определят около 300 различни места в генетичния код, които са свързани с имунния контрол на ХИВ, разположен в хромозома 6.

Специалистите открили пет аминокиселини в протеина HLA-B, свързани с различията в способността на човек да контролира вируса на СПИН. Той е важен за подпомагането на имунната система и унищожаването заразените клетки.

Проучването приближава учените още една крачка напред до създаването на успешна ваксина срещу СПИН. 

Коментари