Публикация

Уродинамичен център за съвременна диагностика е разкрит в УМБАЛ Бургас

Уродинамичен център за съвременна диагностика е разкрит в УМБАЛ Бургас

Уродинамичен център за функционална диагностика е разкрит в УМБАЛ Бургас. Това стана възможно благодарение на съвременна апаратура, закупена от Община Бургас. Със системата Uromic Blues се извършва прецизна диагностика на пикочните пътища, пикочния мехур и бъбреците.

 

Бургас е единствения град извън столицата, който разполага с подобен апарат, благодарение на което се повишава качеството на медицинските грижи в града и региона. Прецизните изследвания ще осигурят възможност и за извършването на научна дейност в лечебното заведение. Плановете са секторът да се превърне в референтен център, в който освен студентите, ще се обучават и специалисти-уролози от други градове на страната и чужбина.

 

На представянето на новата система за изследвания присъстваха кметът Димитър Николов, д-р Бойко Миразчийски – директор на УМБАЛ – Бургас, зам.-кметът Йорданка Ананиева, д-р Николай Миринчев – началник на отделението по урология и медицински специалисти от отделението.

 

„Правим това в името на пациентите и тяхното добро здраве. Освен това с новата апаратура ще имат възможност да се обучават студентите от Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Нашата обща амбиция с лекарското съсловие в града е да надграждаме качеството на здравеопазването и да осигуряваме по-добри условия за лечение“, каза кметът Димитър Николов.

 

Изследванията, които се извършват със системата Uromic Blues, са важни за пациенти от всички възрасти. Те дават точна информация на уролога от какъв характер са проблемите на пациента и дали за него е подходящо консервативно, или оперативно лечение. При децата апаратурата може да се използва за диагностика на причините за нощно напикаване, както и за правилното формиране на органите, особено при момчетата.

 

Над 60 процента от подрастващите имат нужда от извършването на подобна образна диагностика, тъй като усложнения от урологичен характер при мъжете трябва да бъдат откривани и лекувани до 20-годишна възраст. На по-късен етап те често създават проблеми, които се лекуват трудно или са необратими.При жените изследването е много подходящо за установяване на причините за инконтиненция и навременното им отстраняване за добро качество на живот.

 

Повечето урологични заболявания имат сходни симптоми и затова правилната диагноза е от изключително значение за успешното им лечение. Благодарение на осигурената от Община Бургас системата Uromic Blues това вече ще е възможно.

Коментари