Публикация

Въображението зарежда с положителна енергия

Отразяват ли се отрицателните eмoции върху здравето на човека? Може ли стресът на работното място да предизвика хепатит или заболяване на черния дроб? И защо самотата атакува имунната система?


На тези въпроси може да отговори Бернд Рикенброк, невролог. Той смята, че днес често страдаме от хроничен стрес и дори само една лоша мисъл може да окаже неблагоприятно въздействие върху човешкия организъм, пише Дойче веле.

Болестите на новия век

Страх от загуба на работното място, самота, любовна мъка – всички тези фактори се отразяват върху здравословното състояние на човек, като същевременно натоварват имунната му система. Животът на скорост и стресът представляват сериозно предизвикателство за организма и не е учудващо, че му влияят отрицателно.

Емоционалното състояние на човек се отразява непосредствено и върху неговата физическа кондиция. Когато в организма трайно се отлагат стрес-хормони, това отслабва функцията на важни хормони като серотонина и мелатонина. Серотонинът е известен още като хормон на радостта, а мелатонинът спомага за възстановяването на клетките и се грижи за добрия ни сън.

Oтрицателните емоции се отразяват и върху кръвообращението. Дори минималното напрежение кара сърцето ни да бие по-ускорено, а стресът стеснява кръвоносните съдове. Всичко това чувствително увеличава риска от атеросклероза, високо кръвно налягане и тежки сърдечно-съдови заболявания.

Самотата е опасна!

Не само стреса на работното място може да ни разболее. Учени от САЩ са установили, че чувството на самота съкращава живота. То атакува директно имунната система и вреди точно толкова, колкото затлъстяването, липсата на спорт или пушенето на 15 цигари дневно. Изследвания, проведени в Калифорнийския университет, показват, че организмът на самотните хора произвежда много по-малко антитела.

Любовната мъка също се отразява отрицателно както на душата, така и на тялото ни: сърцето ни боли - при това не само в преносния, но и в буквалния смисъл. Установено е, че при любовни терзания хормоните на щастието чувствително намаляват, а хормоналната система излиза извън контрол. Не случайно този феномен е наречен „Broken Heart Syndrome“ или синдром на разбитото сърце.

Страховете също ни вредят! Страхът много често предизвиква и чисто физиологични болки - в гърба, раменете и главата, причинени от постоянното напрежението в мускулите. Нали знаете израза "Сви ми се гърлото от страх"? Медицински е доказано, че поради стягане на  ларинкса в моменти на страх дишането се затруднява.

Азиатците са убедени, че всяко отрицателно чувство или емоция вреди на определен орган. Така например прекалените грижи и притеснения се отразяват върху белия дроб, като затрудняват дишането и водят до астма и бронхит. Гневът пък въздейства върху черния дроб. А страхът затормозва функцията на бъбреците.

Има светлина в тунела

Няколко лесно приложими трика са много полезни за възстановяването на душевния комфорт, който е непосредствено свързан с функционирането на имунната система.

Учудващо е как едно въображаемо пътешествие може да ни зареди с положителна енергия. Затваряме очи за 15 минути, пренасяме се на спокойно и красиво място и просто изключваме. Бавното и дълбоко дишане снабдява дробовете с кислород и осигурява комфорт на организма.

Ако искате да се отпуснете и да релаксирате - ето още едно упражнение за някои малки групи мускули: свийте, например, ръце в юмрук, отпуснете ги и повторете упражнението няколко пъти. Или пък опитайте с бърчене на челото: смръщете се, после бавно се отпуснете и т.н.

Ако имате проблеми, не се опитвайте да ги отстраните, като тревожно ги премисляте от начало до край и обратно. Ще си помогнете най-добре, ако потърсите подходящо и бързо решение. Не забравяйте, че цялото напрежение възниква първо в главата, тъй че най-напред започнете от там.

Коментари