Публикация

Трудът "овкусява" храната

Американски учени са установили, че храната е по-вкусна, ако са положени усилия за нея.


Те твърдят, че усилията за получаване на храна не само увеличават стойността й (от емоционална гледна точка), но може да подобрят и вкуса й.

Засега не е ясно защо се наблюдава това явление, но учените са сигурни, че този ефект продължава най-малко 24 часа след усилената работа за получаване на храната.

Това дава основание да се предположи, че хората с наднормено тегло може да успеят да променят хранителните си навици и да започнат да предпочитат по-здравословна храна с ниско съдържание на калории, ако се промени количеството работа, необходима за получаването й.

Изследователите от университета „Джонс Хопкинс” установили още, че усилената работа може дори да накара хората да харесват храна, която не им е любима, например с ниско съдържание на мазнини. 

Коментари