Публикация

Spiralin® – зелената нишка във философията на Ocean Pharma

Spiralin® – зелената нишка във философията на Ocean Pharma

Микроводораслите от вида Spirulina platensis са на възраст 3,6 милиарда години и по този начин принадлежат към най-старите живи организми на земята. Тайната за оцеляването им са специални защитни механизми, насочени към естествените им врагове като бактерии, гъбички и вируси. В допълнение, те са разработили специална защита на клетките и ускорена регенерация на клетките, които могат да бъдат много полезни за нашите кожни клетки.


Ocean Pharma изследва щамове микроводорасли повече от 10 години и изследва стотици различни щамове водорасли и микроводорасли в изследователски проекти с университети и специализирани в процеса институции. Патентованият активен екстракт от микроводорасли, Spiralin®, се основава на специално подбран щам Spirulina platensis, който е разработил желаните свойства по особено силен начин в сравнение с други щамове. Полученият екстракт е потенциран и стандартизиран с помощта на патентован процес на обработка, за да помогне за запазване на очакваната степен на желаните ефекти във всички готови продукти, всички партиди и всички приложения. Свойствата са очарователни и тяхното значение варира за различните приложения на крайните продукти. Обобщено, усилията за научноизследователска и развойна дейност - „работят, естествено!“

Името на активната съставка Spiralin® произхожда от вида микроводорасли Spirulina. Поради изключителната си хранителна стойност, той вече е добре познат на мнозина. Има много видове спирулина на прах и таблетки, предлагани като хранителни добавки. Въпреки това, Spiralin® няма много общо с това.

 

Като участник в големи университетски изследователски проекти Ocean Pharma систематично проверява стотици щамове микроводорасли, не по отношение на тяхната хранителна стойност, а по отношение на антимикробните свойства.

 

Микроводораслите Spirulina са развили ефективни механизми за самозащита срещу гъбички, бактерии и вируси по време на еволюционния процес. Това е било много успешно, в противен случай вече нямаше да съществуват. Но само няколко тествани ресурси отговарят на минималните изисквания за нивото на активност, определено от Ocean Pharma. Избраните щамове се добавят като брутна маса към патентован процес на активиране и след антимикробните дейности развиват пълния си потенциал само при стресово натоварване. В допълнителна стъпка от процеса те се стандартизират. Резултатът е Spiralin® с уникален профил на ефикасност, който включва не само всички известни човешки патогенични гъбички, но и проблемни микроби като Staphylococcus aureus, и дори неговите антибиотично-устойчиви варианти (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus - MRSA). Както е показано в експериментални проучвания с изследователски екип от Германския център за проучване на инфекции, както и клинично проучване под ръководството на проф. Д-р Кристиан Райх (Dermatologikum Hamburg), антивирусните ефекти на Spiralin® се основават на полизахарид, наречен калций-спирулан, който предотвратява проникването на вирусите (напр. HSV 1, HHV-8) в клетъчната мембрана на здрави клетки, като по този начин се разрушава вирусния кръг.

Основните свойства на Spiralin® са:

 

•    Защита срещу влияния, причиняващи увреждане на клетките / защита срещу вредно UV излагане:

 

Общоизвестно е, че UV лъчите причиняват увреждане на клетките и преждевременно стареене на кожата. Микроводораслите Spiralin®, които провеждат фотосинтеза и следователно са постоянно изложени на слънчева светлина, са създали защитни механизми, които можем да използваме за нашите кожни клетки. Експериментални проучвания показват, че под въздействието на полизахаридите, съдържащи се в Spiralin®, колагенообразуващите кожни клетки (фибробластите) губят малко или никаква активност след силно излагане на ултравиолетови лъчи, докато кожните клетки, облъчени със същата UV доза, без защитата на микроводораслите губят близо 50% от клетъчната си активност.

 

•    Регенерация на увредени кожни клетки:

 

UV лъчите причиняват увреждане на клетките и преждевременно стареене на кожата. Освен защитни механизми, микроводораслите Spiralin, които провеждат фотосинтеза и следователно са постоянно изложени на слънчева светлина, са разработили и регенеративни механизми, които можем да използваме за нашите кожни клетки. Експериментални проучвания показват, че образуващи колаген клетки на кожата (фибробласти), които са загубили почти 50% от клетъчната си активност поради UV облъчване, са в състояние да възстановят около 50% от загубената активност под въздействието на полизахаридите, съдържащи се в Spiralin®. Когато използват продукти, съдържащи Spiralin® за проблемна кожа, много потребители се възползват от тези регенериращи свойства на клетките.

 

•    Предпазва кожата от преждевременно стареене:

 

Слънчевата светлина, стресът, лошата диета и много други негативни влияния могат да причинят преждевременно стареене на кожата. Колагенообразуващите клетки (фибробластите) играят специална роля, когато става въпрос за стареенето на кожата. Количеството и качеството на колагена определят твърдостта на кожата. Изследвания, проведени от проф. Pulz, са показали, че полизахаридите, съдържащи се в Spiralin®, постигат дозозависимо увеличение на генерирането на колаген от човешки кожни клетки с до 36% - друга причина за очарователното подобрение на проблемна кожа.

 

•    Защитен антимикробен ефект (срещу бактерии и гъбички):

 

Инхибиращият ефект на Spiralin® и всякакви готови продукти на базата на Spiralin® върху щамове гъбички и проблемни бактерии, които са потенциално вредни за кожата (като например staphylococcus aureus и propionibacterium acnes) е силно изразен, както се демонстрира впечатляващо от анализи, проведени в Център за активни съставки в Кил (KIWIZ). Също така и защитни ефекти срещу устойчиви на лекарства бактерии (MRSA): Spiralin® проявява защитни антибактериални ефекти дори за щамове бактерии, които са станали резистентни към едно или няколко лекарства (антибиотици) (MRSA).

 

•    Защитни ефекти срещу вируси:

 

Специалните захарни молекули (полизахариди), съдържащи се в Spiralin®, предпазват човешките кожни клетки срещу навлизането на вируси. Например, формулировки, съдържащи Spiralin®, чието съдържание на тези полизахариди е особено високо, са с висока ефективност за защита на кожни клетки, които са чувствителни към херпес срещу навлизането на Herpes Simplex Virus (HSV) и клетки, които са чувствителни към брадавици срещу навлизането на индуциращи брадавици човешки папилома вируси (HPV).

 

 

Коментари