Публикация

От какво зависи здравината на костите?

Здравината на костите зависи от комбинация от фини еластични влакна, които или се втвърдяват, или стават по-меки при разтягане, твърдят британски учени.


Те са установили, че около 70 процента от костите се състоят от кристали на минерала хидроксиапатит. Те се образуват около здрави колагенови влакна (фибрили).

Почти няма други елементи, които изграждат костите. Екипът от университета „Куин Мери" в Лондон са тествали механичните свойства на фибрилите. Макар и да са хиляда пъти по-тънки от човешки косъм, специалистите са успели да ги заснемат със сканиращ електронен микроскоп и открили, че фибрилите реагират различно. Някои се обезформят по-бързо, други стават по-твърди и издържат на голяма сила преди да се счупят.

Наличието на колагенови влакна с различни механични свойства в костта допринася за по-голямата способност за поглъщане на енергия и по-голяма здравина, поясняват учените. Те са изследвали и химическия състав на пробите и установили, че по-здравите влакна са с по-голямо съдържание на минерали.

Откритието може да доведе до по-добро лечение на остеопорозата. 

Коментари