Публикация

Ново лекарство срещу Алцхаймер се бори с причинителя на болестта

Ново лекарство срещу Алцхаймер се бори с причинителя на болестта

Лекарство срещу Алцхаймер, което атакува причинителя на болестта, а не просто симптомите, бе одобрено в САЩ. Медикаментът е разработен от „Байоджен”. От FDA обявиха, че адуканумаб намалява амилоидните бета плаки в мозъка и че макар данните за клиничните ползи от препарата да са сложни, има основания да с очаква, че това ще донесе важни ползи за пациентите.

 

Откритието раздели научната общност, тъй като според някои експерти тестовете не са достатъчно убедителни. Те предупреждават, че още е рано да се обявява край на болестта, защото досега повече от 100 подобни препарата и форми на лечение на Алцхаймер са се провалили.

 

Проблем е още недостъпната цена на новото лечение от почти пет хиляди долара на месец. Акциите на биотехнологичния гигант „Байоджен” скочиха рязко, след като откритието им беше одобрено от контролните органи.

 

„Сега имаме три отделни съставки, атакуващи отровната плака от пептиди, които се формират в артериите, сърцето и мозъка. Успяваме постепенно да намалим натиска на плаката, която уврежда невроните и предизвиква болестта на Алцхаймер. Мисля, че пишем история", каза Майкъл Вунацос, изпълнителен директор на „Байоджен”.

Коментари