Публикация

Меню за бъдещи майки

Известно е, че бъдещите майки се нуждаят от витамини и минерали, чийто най-добър източник са хранителните продукти. Но някои от тях могат да крият сериозна заплаха за здравето и на бременната, и за бъдещото й поколение.


Какво съветват специалистите:

Употребявайте продукти, богати на фолиева киселина.
В първите три месеца от бременността именно фолиевата киселина (витамин В9) най-често не достига на бъдещите майки. Този витамин се съдържа в спанака, зеления лук, зелените салати, тиквата, авокадото, пълнозърнестия хляб, черния дроб, бъбреците и др.

Фолиевата киселина има важна роля за ръста и развитието на органите на бъдещото бебе, както и за образуването на всяка негова нова клетка. Витамин В9 е особено важен в началото на бременността, защото тогава се формира нервната система на плода.

Недостигът на фолиева киселина може да доведе до изоставане в умственото и физическото развитие на бебето или до преждевременно раждане. По-висок е и рискът от помятане.

Добре е витамин В9 да присъства в менюто не само, когато жената вече е бременна, а и когато бебето е още в проект. Трябва да се знае, че при жени, които са приемали противозачатъчни таблетки, дефицитът на фолиева киселина е значително по-висок.

Следете за нивото на витамин D.

Витамин D е необходим за здравето на костите. Той се съдържа в рибеното масло, черния дроб, хайвера, яйчения жълтък, млечните продукти, гъбите, магданоза. Най-богатият източник обаче са слънчевите лъчи.

При недостиг на витамин D костите на бъдещото бебе стават крехки, затова се повишава рискът от травми при раждането. Често се случва счупване на ключицата. Освен това специалисти от Бостънския университет доказали, че дефицитът на витамин D по време на бременност повишава вероятността от прибягване до секцио.

Бъдете внимателни с желязото.
На бъдещите майки безспорно им е необходимо желязо, при това 1,5 пъти повече от нормата. Недостигът на този елемент може сериозно да разклати здравето на бременната.

Възможно е по-често да боледува, постоянно да чувства умора, да изпитва световъртеж. При дефицит на желязо рискът от кръвозагуба по време на раждането също се повишава. Най-много желязо има в свинския и говеждия черен дроб, пастета, месото, рибата, яйцата, млякото, граха, фасула, соята, хляба, плодовете и зеленчуците.

Но с желязото трябва да се внимава. Ако лекарят не е предписал допълнителен прием, не бива да се употребява на своя глава. Излишъкът от желязо в организма може да доведе до недостиг на други важни елементи като цинк и мед.

От прекалени количества желязо е по-трудно да се избавим, отколкото да попълним неговия недостиг, защото се натрупва в някои органи.

Не прекалявайте с хранителните добавки.
Излишъкът от витамини може да навреди на бъдещото бебе. Ако се прекали с витамин А, може да се стигне до вродени дефекти при детето. Затова, преди да посегнете към хранителните добавки, консултирайте се с вашия лекар.

Забравете за непастьоризираното мляко и полуфабрикатите.
Пийте само пастьоризирано мляко или такова, което е преминало през много висока термична обработка. Всички продукти – меки сирена, консерви, полуфабрикати, бързи храни, които не са преминали през такава термична обработка, носят риск от листериоза. Това инфекциозно заболяване може да стане причина за помятане или да предизвика задържане в умственото развитие на бебето.

Яжте мазна риба, но не повече от два пъти в седмицата.
Рибата е полезна, но в ограничени количества. Американски диетолози препоръчват количеството рибни продукти в менюто на бъдещите майки да не превишава 400 г на седмица. Причината за това ограничение е, че в рибата наред с полезните има и вредни вещества. Например скумрията, сардината, рибата тон и пъстървата съдържат повече живак, който може лошо да повлияе върху нервната система на бъдещото бебе. А така полезните омега-3 мастни киселини може да се набавят от зелените салати, орехите и семките.

Изключете от менюто си суровите и рохки яйца.
Те могат да ви докара салмонелоза.

Въздържайте се от големи количества кафе.
Не прекалявайте с кафето, защото повишавате риска от вродени пороци на сърцето и патологии на нервната система при бъдещия ви наследник.

Откажете се от алкохола.
Експертите и досега спорят полезен или вреден е алкохолът по време на бременност. Едни са за категорична забрана на спиртните напитки, други смятат, че неголямо количество – 1-2 чаши на седмица, няма да навредят.

Последни изследвания на австралийски учени са установили, че употребата на алкохол през първите три месеца на бременността увеличава риска от преждевременно раждане. Експертите са единодушни в едно: голямото количество алкохол е опасно за бъдещото бебе.

И още:
- Откажете се от пушенето.

- Мийте плодовете и зеленчуците.

- Приемайте лекарства само по лекарско предписание.

- Вместо аспирин, взимайте парацетамол, но е по-добре да се консултирате със специалист.

Коментари