Публикация

При 50% ваксинирано население се очаква до 70% спад на хоспитализациите заради COVID-19

При 50% ваксинирано население се очаква до 70% спад на хоспитализациите заради COVID-19

При 50% ваксинално покритие на населението се очаква 30-40% намаление на инфекциите и 60-70% предотвратяване на хоспитализациите заради COVID-19.


Това стана ясно по време на онлайн среща, организирана от дирекция „Национални здравни програми“ на Регионалния офис на СЗО в Европа. В нея се включиха над 100 представители на 53-те държави членки на регион Европа.


От българска страна участваха главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и националният координатор за Световната здравна организация (СЗО) Олга Сотирова, съобщава Министерството на здравеопазването.


На срещата беше обърнато внимание на необходимостта фокусът да продължи да бъде насочен към имунизиране на възрастните над 60 г., на хората със съпътстващи и хронични заболявания, както и на здравните работници. Целта е при тези приоритетни групи

 

да бъде постигнато 80% ваксинално покритие срещу COVID-19


Като пример за провеждането на успешна имунизационна кампания беше дадена Германия, където 77% от хората над 60 години и 75% от здравните работници са ваксинирани с една доза, а при живеещите в домове за възрастни хора - 85% от домуващите са със завършен ваксинационен курс.


В Сърбия, която е с население 6,9 млн. души, вече са имунизирани над 2,5 млн. души

 

От тях повече от 2 млн. са с поставени две дози. Акцент е поставен върху обхващането с ваксина срещу COVID-19 на възрастното население. Като резултат вече са имунизирани 49% от хората между 50 и 65 години, 72% от тези между 65 - 74 години и 58% от гражданите над 75 години.


От Регионалния офис на СЗО представиха на участниците във форума различни възможности за подкрепа на държавите членки на региона по отношение по-доброто възприемане на ваксините от страна на населението. За целта от СЗО е разработен и технически наръчник с полезна практическа информация за здравния персонал, изтъкват още от МЗ.

 

Коментари