Публикация

Д-р Сиромахов: При съмнения за увеличената простата – задължителна ехография

Д-р Сиромахов: При съмнения за увеличената простата – задължителна ехография

Д-р Живко Сиромахов е специалист по урология, онкология и онкохирургия от МБАЛ „Вита“ и „Сигмамед“.

 

Д-р Сиромахов, какво представлява доброкачествената хиперплазия на простатата?

 

Много пациенти се плашат, когато им се каже, че имат уголемена простата и си мислят, че положението е много сериозно. Но при това състояние уголемяването е доброкачествено и представлява разрастване на клетките на простатата. То е свързано с възрастта и метаболизма на организма. Случва се след 50-ата година, като най-много са пациентите между 70 и 80 годишна възраст.

 

Какви са основните симптоми на заболяването?

 

В целия свят различните урологични асоциации са достигнали до изводи относно това и в резултат има един международен индекс на простатната симптоматика. Всеки уролог го ползва, като пациентите попълват седем въпроса, а всеки отговор се точкува с различна стойност. Накрая виждаме какви са симптомите.

 

Основно те са свързани с уринния поток, като струята може да е малко по-тънка или да има прекъсване. Много често тези пациенти имат чувство за непълно изпразване на пикочния мехур и в рамките на 20-30 мин им се ходи пак до тоалетната. Т.е. има т.нар. остатъчна урина, която остава в пикочния мехур след уриниране.

 

За да се постави диагнозата е необходимо да се направи ехография на пикочния мехур, когато има позив за уриниране и след това още една, след изпикаване, за да се види дали остава урина.

 

Ехографията ли е основният диагностичен метод?

 

Да, защото тя е лесно достъпна, безвредна и дава много голяма точност за размерите на простатата. След 50 години се повишава и честотата на простатния карцином, затова е добре да се изследва и ПСА / простатно специфичен антиген/.

 

Какво е лечението и как се преценява дали то да бъде медикаментозно, хранителни добавки, хирургия и т.н.?

 

Началното лечение зависи от симптомите, но почти винаги е медикаментозно. Това е, когато пациентите имат от леки до умерени симптоми и нямат голямо количество остатъчна урина, нямат камъни в пикочния мехур, нямат чести инфекции и кървене. Когато не са налице тези симптоми, прибягваме към медикаментозното лечение.

Ако пациентът не може да уринира сам, се налага слагането на катетър. В такива случаи обикновено става въпрос за нужда от оперативно лечение.

 

Има случаи, когато простатата е много голяма и има чести инфекции, а струята е много тънка. Същевременно пациентът става доста често нощно време и не е удовлетворен от сегашното си състояние. Ако в тази ситуация медикаментозната терапия не е дала очаквания ефект, прибягваме до хирургичното лечение.

 

В какви случаи се използват хранителни добавки?

 

Подходящи са за леките форми на заболяването. Такъв продукт е Палминтон форте, който се използва като съпътстващо лечение при по-малка простата. Той се добавя към класическите алфа блокери, за да засили техния ефект. Може и да се даде на пациента след хирургично лечение, като профилактика срещу инфекции, защото помага при възпалителните заболявания на простатата макар, че това не му е основният ефект. Палминтон не влияе на сексуалната функция и не я потиска. Това е важно, защото някои от лекарствата, особено тези, които влияят пряко на метаболизма на тестостерона, я потискат.

 

 

 

 

 

Какъв резултат се цели с всички изброени терапии? Може ли да се намали обема на простатата или се повалява само процеса на уриниране?

 

Идеята на всички е да се създаде по-добър уринен поток. По хирургичен път намаляваме обема на простатата. Тя е разположена около пикочния канал и на практика го притиска. От друга страна в продукти, като Палминтон има съставки, които могат леко да повлияят на метаболизма на тестостерона и също да дадат леко намаляване на нейния обем. Тестостерона стимулира растежа на простатата и затова са необходими препарати, които редуцират неговите стойности. В резултат на това тя се свива леко.

 

Какви могат да бъдат усложненията, ако доброкачествената хиперплазия не се лекува?

 

Може да се стигне до изменения в стената на пикочния мехур. Те са неприятни, защото мускулатурата на мехура предпазва от повишено налагане, но само до един момент, когато тя може и да спре да работи. Освен това при голямо количество остатъчна урина, тя започва да се връща към бъбреците и може да причини чести инфекции, както и тяхното запушване. Неприятно е и напикаването.

 

Каква е профилактиката на заболяването?

 

Европейската асоциация по урология препоръчва след 45 г. всеки мъж да посети уролог веднъж в годината. Лекарят трябва да изследва PSA и да направи изследване за остатъчна урина. Добре е да се извърши туширане – през ректума да се опипа простатата, за да се види нейната плътност, консистенция. На база на изследванията може да се прецени дали има симптоми за някакво заболяване и трябва ли да се лекува. Хубаво е, че простатните оплаквания се развиват бавно и веднъж в годината да се изследват е абсолютно достатъчно.

 

Коментари