Публикация

Д-р Сиромахов: Недостатъчният прием на вода може да доведе до камъни в бъбреците

Д-р Сиромахов: Недостатъчният прием на вода може да доведе до камъни в бъбреците

Д-р Живко Сиромахов е специалист по урология, онкология и онкохирургия от МБАЛ „Вита“ и „Сигмамед“

 

Какви са най-честите причини за появата на камъни в бъбреците?

 

Категорично в медицината няма единна теория за появата им. Аз понякога казвам на моите пациенти, че ако мога да им кажа причината, ще взема Нобелова награда.

Това зависи от профила на пациентите и възрастта им. При децата има камъни, като те се получават на базата на вродени аномалии на отделителната система и хронични инфекции. На база инфекция се образуват т.нар. инфекциозни камъни. При възрастните мъже, които имат проблеми с простатата и задържане на урина, често се получават камъни в пикочния мехур. При останалата популация зависи от диетата и питейния режим.

 

Когато говорим за диета, става въпрос за хора, които пият повече кафе и ядат повече продукти от животински произход. При тях много често има високо ниво на пикочната киселина, в следствие на което се образуват т.нар. уратни камъни. Причината е, че киселината е краен продукт на човешкия организъм. При пациенти, които се хранят предимно с много млечни продукти, има повишено отделяне на калций. При тях повечето камъни са калциеви оксалати.

 

Недостатъчния прием на вода е една от основните причини за появата на камъни в бъбреците. Нарушава се концентрационната способност на бъбрека и урината става по-концентрирана.

 

Какви са видовете бъбречни камъни?

 

Основно класификацията става чрез видимостта на рентген. Т.е. има рентгено-позитивни, видими на рентгенова снимка и рентгеново-негативни, които не се виждат. От рентгено-негативните най-често срещани са уратните камъни. Повечето камъни, които съдържат калций, се виждат хубаво на рентген. Това е много важно за диагностиката. Иначе без значение от вида, при направата на една компютърна томография или ехография, те се виждат добре.

 

Какви са симптомите на бъбречно-каменната болест?

 

Основният симптом е болка в областта на бъбреците. Това важи за бъбречната криза, която е свързана с рязък спад на отделянето на урина. Има запушване на отделителната система от камък, което води до рязко покачване на налягането в бъбрека. В резултат се получава остра и непоносима болка. Без лекарска помощ и най-малко мускулни инжекции, това състояние е трудно да се успокои. Самите пациенти, които веднъж са имали бъбречна криза, никога не могат да я сбъркат.

 

Когато конкрементите са малки, може да има тежест в областта на бъбрека, а понякога и инфекция на урината. Тогава се усеща парене, често уриниране, неприятна миризма.

 

Кои са основните диагностични методи?

 

Естествено прави се преглед и оплакванията на пациента ни насочват към диагнозата. Абсолютно при всички ехографското изследване е изключително информативно. Необходимо е и изследване на урината. Ако пациентът подлежи на хирургично разбиване на камъните или предстои сеанс с апарат за екстракорпорална литотрипсия, е хубаво да се направи и скенер, с който да се види, къде точно е камъкът и неговата твърдост.

 

Какви са видовете терапии?

 

Когато има бъбречна криза, почти винаги е налична и инфекция, затова се прави антибиотичното лечение в предоперативния период. Приемат се и болкоуспокояващи, защото това е най-важно за пациента. Тук основно се ползват противовъзпалителни средства.

 

Има препарати, които отпускат мускулатурата на долната част на пикочопровода и помагат за елиминирането на камъните.

 

Има и такива, които могат да доведат до разпрашаването на конкрементите. Тези препарати биват два вида. Едните влияят на Ph на урината, а другите – не, защото има камъни, които се образуват в ниско Ph и обратното.

 

Съществува препарат, който не влияе на Ph на урината. Това е Реналит, който може да се използва при всички видове бъбречни камъни, без значение от вида им. Естествено в практиката го използваме или като превантивно средство след хирургично лечение или при по-малките конкременти. При големите конкременти, които запушват бъбрека, няма как да лекува с този препарат. Той може обаче да се употребява като профилактика, след като се направи операция. Понякога след операция и особено след ултразвуков апарат, остават малки прашинки и точно тук Реналит има голямо приложение. Препаратът има добър профил на поносимост и няма странични реакции.

 

 

 

 

 

 

Извън приема на препарати, като Реналит, какви други профилактични мерки могат да се вземат?

 

Ако пациентите знаят, че имат или са лекувани от камъни в бъбреците, е необходимо задължително веднъж в годината да минат на ехографски преглед при уролог. Добре е да се направи и изследване на урината, защото много често в нея могат да се видят микро конкрементите. Не е изследване, което казва на 100% дали има проблем или не, но може да насочи уролога.

 

Профилактиката включва и адекватен прием на течности. Литър и половина – два на ден. При пациентите, които са с камъни от пикочната киселина, е добре да ограничават чая и кафето. Говорим за черен и зелен чай. В билковия няма кофеин, така че могат да го приемат колкото искат. Необходимо е и намаляване на консумацията на продукти от животински произход.

 

Коментари