Публикация

НЦЗПБ: Проф. Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор

НЦЗПБ: Проф. Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор

Oтворено писмо от служителите на Националния център по заразни и паразитни болести по повод освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев от поста директор.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,


Ние, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести, изразяваме дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ.


Отсъствието на проф. д-р Кантарджиев, без никакво съмнение, ще доведе до затруднение

 

в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ.

 

Ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти.


Дълбоко оскърбени сме от обяснението, че няма незаменими хора

 

Не! Проф. д-р Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на НЦЗПБ. Превърна го в жив организъм. Овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на COVID-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес.


НЦЗПБ е семейството на проф. д-р Кантарджиев, за което той живее повече от 30 години, влагайки цялото си време, душа и сърце

 

 

Освобождаването му от поста е ненавременно, неадекватно и неконструктивно.


Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция!


Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората!

 


С УВАЖЕНИЕ,
Служителите на НЦЗПБ

 

Прикачени файлове

Писмо.pdf

Коментари