Публикация

Безплатни прегледи за алергии в София

От 11 ноември започва кампания за безплатни прегледи за алергии, организирани от МБАЛ „Токуда Болница - София”.


Желаещите трябва предварително да се запишат на телефон: 02/403 4000.

„Алергиите са епидемията на 20 век и са не по-малко съществен проблем и през 21-ви. Между 30 и 40% от европейците са алергични, като броят им нараства през последните 20 години. За съжаление в България няма достатъчно информация колко души имат алергии”, заяви доц. Георги Христов – завеждащ сектор „Алергология” в Токуда Болница и алармира, че в България броят на страдащите не е ясен, което изключително затруднява алергиите да бъдат навременно и качествено лекувани.

Консултациите са част от голяма скринингова инициатива на японската болница, която цели да установи какво е разпространението на алергичните състояния. „Нашата цел е да открием от какви алергични заболявания страдат българите, за да ги насочим към подходящото лечение”, добави доц. Христов. Той е убеден, че неустановената и нелекувана алергия може да се усложни и да доведе до сериозни хронични заболявания, най-масовото от които е астмата. При 10 - 40 % от хората с алергичен ринит се развива астма и около 80% от астматиците боледуват от алергичен ринит.

Доказано е, че алергията се предава генетично и колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкова по-висок е рискът децата им също да развият това заболяване. „Затова тази профилактика е предназначена за всеки: който знае, че е алергичен, но не е изследван, който смята, че е алергичен, но не знае от какво, който просто иска да провери дали има алергия към най-честите алергени.

Избраният период от годината е изключително подходящ за извършване на алергична диагностика  с оглед навременно започване на съвременото лечение на причините на алергичните болести“, казва още алергологът доц. Христов.

В рамките на безплатните прегледи пациентите ще бъдат изследвани за чувствителност към най-масовите алергени  – битови, хранителни и на околната среда. Те ще попълнят и въпросници, които да подпомогнат диагностицирането на алергично заболяване.

Заради спецификата на изследването то не е препоръчително за деца под 6-годишна възраст. Безплатни прегледи ще се извършват още на 27 ноември, 04 и 18 декември, а при висок интерес ще бъдат продължени през януари и февруари.

Коментари