Публикация

Г. Вутова:Обучението е в основата на добрия контрол над диабета

По повод Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември, в Плевен се проведе обучение за пациенти с диабет. То се организира от асоциация „Диабет” и бе подкрепено от фармацевтичните фирми "Екофарм" и "Ново Нордиск".


Всеки от присъстващите получи и брой от националния безплатен вестник „Живот и здраве” от д-р Екатерина Рашкова (на снимката).

Над 80 души, членове на асоциацията,  имаха възможност да разговарят със специалиста Галина Вутова. Тя е обучаващ по хранене и е с дългогодишен опит в изготвянето на индивидуални хранителни режими на хора с диабет и затлъстяване. 

По време на обучението бе поднесена достатъчно нагледна и практическа информация, за да могат пациентите да се справят с добрия контрол на диабета.

Темите, които се дискутираха бяха хранене, физическа активност, как да работят с писалковите устройства, с които си поставят инсулин. Още хората обогатиха и знанията си как да работят с апаратите за измерване на кръвна захар, които проследяват нивото на кръвната захар.

Галина Вутова припомни на хората с диабет какво се прави, когато кръвната захар е ниска или висока, както и какво е първото нещо, което  трябва да се направи при състоянията - хипогликемия или хирегликемия.

Специалистът дискутира с пациентите и какви трябва да са стойностите на кръвната захар, за да се избегнат тези две състояния на ниска или висока кръвна захар, както и усложненията, които произтичат от тях.

Хората имаха и възможност да оценят риска от обувката, която носят в момента - доколко тя крие опасност за стъпалото.

Всичко бе насочено към практиката, за да се знаят и да могат да се избегнат усложненията и проблемите, които може да се появят от заболяването.

Това което прави огромно впечатление е, че пациентите стават все по-активни и любознателни, което е добре, защото те са осъзнали сериозността на проблема.

Сред важните фактори за добрия живот  е здравословното хранене. Важно е да се консумират храни, които съдържат по-малко мазнини, сол и да се употребява по-малко алкохол.  Добре е да се ядът храни богати на фибри, непреработени пресни плодове и зеленчуци, както и източници на белтъчини – меса, сирена и млека, които са по-бедни на мазнини. Важно е в разумни количества да се консумират сладките неща, както и алкохол, които са много характерни за бита на българина, както и за цялото човечество. 


Коментари