Публикация

Проф. Кшищов Наркевич: ССЗ в постковид ерата са като предстоящо цунами

Проф. Кшищов Наркевич: ССЗ  в постковид ерата са като предстоящо цунами

С всяка следваща вълна на COVID-19 сърдечно-съдовите заболявания поразяват все повече хора и предизвикателствата сега могат да се сравнят с усещането за предстоящо цунами. Това заяви проф. Кшищов Наркевич, ръководител на Катедрата по хипертония и диабетология в Медицинския университет в Гданск, Полша, и председател на Научния съвет на Европейското дружество по хипертония (2009-2011), който бе гост лектор на

 

кардиологичен форум, посветен на COVID-19, POST-COVID-19 и връзката им със сърдечно-съдовите заболявания

 

Събитието бе организирано от Полфарма-България, в партньорство с Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), Съюза на медицинските специалисти в България (СМСБ) и CredoWeb. То се проведе на живо от хотел Интерконтинентал в София

 

с телемост от Гданск и се предава онлайн, което позволи да  се включат над 230 български кардиолози

 

 

Още по време на втората вълна на пандемията възходящият тренд се очерта ясно, като посланието „Остани вкъщи” бе разбрано погрешно и доведе до отложено търсене на медицинска помощ дори в случаи на инфакти и инсулти, изтъкна проф. Наркевич. По думите му третата вълна косвено е дала допълнителен тласък на кардиоваскуларните проблеми заради масовото качване на килограми, свързано с работата от вкъщи, застояването, нездравословното хранене, липсата на спорт и активизиралото се тютюнопушене при много хора. Според представените от него данни сърдечно-съдовата смъртност от началото на пандемията се е повишила с повече от 5%.

 

В момента вече сме свидетели на дълготрайните последствия при хора, изкарали  COVID-19, които са свързани не само със  сърдечно-съдовата система, а с неврологични и психически проблеми, деменция, мускулни заболявания, други инфекции.

 

Полският специалист определи твърдението, че АСЕ инхибиторите, бета блокерите,  ангиотензин-рецепторните блокери, са опасни и трябва да се спрат в условия на коронавирус като една от най-опасните фалшиви новини по време на пандемията.

 

На фокус бяха поставени и

 

ваксините, чието създаване бе определено като голям пробив в битката със заболяването

 

Той призова  медицинските специалисти да положат усилия да противодействат на антиваксърските движения.

 

По думите му пандемията променя разбирането за много от заболяванията, за връзката помежду им и дава нов тласък на медицината.

 

Изключително важно е ние, лекарите, да имаме достоверна информация, да имаме вяра на науката, на лекциите, които слушаме особено в тези дни, в които сме свидетели колко лъженаука са изсипа покрай COVID-19 - подчерта проф. Асен Гудев. -  Подобен вид събития ще помогнат да лекарите да търсят истината.

 

Записът от събитието е достъпен за всички кардиолози ТУК

 

Проф. Наркевич и проф. Гудев ще отговарят и ще коментират всички въпроси, мнения и казуси от практиката до 17 юни включително.

 

 

Сава Огнянов
Сава Огнянов, кънтри мениджър на Полфарма-България, приветства участниците

 

 

Коментари

Може ли да се нарече миокардиоедем или е истински миокардит?