Публикация

Носенето на маски на някои закрити места може да отпадне за ваксинирани

Носенето на маски на някои закрити места може да отпадне за ваксинирани

Последните данни, които имаме за развитието на пандемията в страната сочат, че заболеваемостта спада до 50 на 100 хил. души население, което нарежда България по този показател на 23-то място в ЕС. Това ни дава основания да предприемем действия за облекчаване на изискването за носене на предпазни маски от ваксинирани срещу COVID-19 граждани в някои закрити пространства, съoбщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред медии.


Обсъжда се имунизираните срещу коронавирусната инфекция да не носят маски, ако са служители на малки търговски обекти

 

и трудови колективи, фитнеси центрове, фризьорски салони и т.н. Завършената ваксинация ще се удостоверява чрез сертификат за ваксинация, какъвто у нас се издава на всеки имунизиран.


Министерството на здравеопазването припомня, че сертификатът може да бъде верифициран директно чрез системата на НЗИС, на електронен адрес www.his.bg , без за целта да бъде необходим оторизиран достъп.


Въвеждането на новите правила, от една страна, ще бъде облекчение за имунизираните граждани, на които при работа в определени закрити пространства няма да се налага да носят предпазна маска (тъй като са налице все повече научни данни, че хората с поставена ваксина не предават инфекцията, а в случай, че се разболеят, я прекарват по-леко), а от друга страна - по този начин повече българи ще бъдат стимулирани да изберат ваксината като начин да предпазят себе си и близките си от коронавирусната инфекция, изтъкват от МЗ.


Зам.-министър Златанов подчерта, че

 

по конкретните текстове на заповедта все още се дискутира

 

и за категоричност може да се говори след публикуването ѝ на сайта на МЗ.


Спазването на новите противоепидемични мерки, както и досега, ще се съблюдават от органите на държавния здравен контрол в сътрудничество с другите компетентни структури.

 

Коментари