Публикация

Промени спират пререждането на чакащите за трансплантация

Промени спират пререждането на чакащите за трансплантация

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще предложи мерки, които да не позволяват промени в листата на чакащите за трансплантация.


Това информира Министерството на здравеопазването след разговор между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и директора на ИАМН д-р Георги Христов, проведен по повод установеното пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб.


Министърът е настоял за незабавни промени

 

които да направят в бъдеще невъзможна злоупотребата с права и гаранции, че подреждането на чакащите ще става на основата само и единствено на оценка по обективни, международно приети критерии.


Д-р Христов е информирал, че агенцията ще обмисли въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Той е предложил на министъра също да се направят и изменения в нормативната уредба, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. Директорът на ИАМН е изтъкнал, че такива са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на МЗ.


Министър Кацаров е определил срок от 5 работни дни, в които ИАМН да внесе в МЗ предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Коментари