Публикация

Доц. Ангел Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен

Доц. Ангел Кунчев: Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен

Там, където има струпване на много хора, носенето на маски няма да отпадне. Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде.


Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.


„При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани в малки колективи, например във фитнеси, да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти няма да отпадне. Надяваме се вирусът да се самоограничава“, изтъкна доц. Кунчев.


Какво ще се случи наесен с COVID-19 е големият въпрос и това е, което ни притеснява

Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2 - 3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Той добави, че ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия. Индийският е най-разпространеният щам, в Индия са регистрирани 100 хиляди случаи само за ден.


„Нещата не са приключили. Тезата как някой плаши е неприемлива. Вирусът върна развитието на света 10 години назад. Учените са категорични, че ще възникват още такива вируси. В момента ситуацията в страната е под контрол, пътят към нормалния живот е имунизацията. Основната причина за високата смъртност е ситуацията с нашата нация“, посочи специалистът.


Според него

 

ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 000 имунизации дневно

 

което обаче не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен.


„Подготвени означава 70 - 75%. Ако искате, можем да направим експеримент, някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате, „зелени коридори“, общопрактикуващи лекари, РЗИ, парк, няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно. Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, но все още не се унищожават остатъци“, коментира доц. Кунчев.


По думите му ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни.


„В „Александровска“ болница има много грешки по отношение на издаването на сертификатите. Не е уставен индийският щам в страната ни, очаква ни по-спокойно лято", каза още доц. Ангел Кунчев.


Той коментира казуса с освобождаването на проф. Кантарджиев така:
„Има правна, юридическа страна, но от човешка гледна точка му благодаря, година и половина той не знаеше какво е работно време, ситуацията е неприятна“, каза още доц. Ангел Кунчев.

Коментари