Публикация

Едрото новородено е сигнал за диабет

Роденото над 4 кг. бебе е сигнал за това, че майка му е страдала от гестационен диабет, както и че в бъдеще детето може да развие без време втори тип на болестта.


Това коментира доц. Виолета Йотова и доц. Кирил Христозов от диабетната клиника в УМБАЛ „Св. Марина“.

„За съжаление диабетът по време на бременност няма симптоми и единствения начин той да се установи, е чрез изследване. Но твърде малко са жените, които идват при нас“, посочи доц. Христозов.

Може би единственият сигнал, че нещо не е наред с бъдещата родилка е това, че тя наддава доста повече в сравнение с обичайното. „Такива жени вместо да качат до 12 кг. за цялата бременност, стигат до 30 кг. отгоре“, допълни доц. Йотова.

Ето защо една от инициативите на специалистите по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, е скрининг на бременните. Те могат да се обърнат към лекарите за безплатно изследване на кръвната захар, което в случая е по-различно от обичайното.

Всички останали желаещи да се тестват, могат да се възползват от студентската инициатива. Мобилни кабинети ще бъдат разположени във фоайето на втория етаж в Градска болница, в УМБАЛ „Св. Марина“ и в двора на Медицинския университет на 15 ноември от 8 до 12 часа.

Ако пък искате да се изследвате в клиниката, потърсете лекарите от днес до 12 ноември. Кръв се взима до 8,30 ч. на гладно, не е позволено дори горчивото кафе. Прицелната група на специалистите са хора над 50 г.; които имат роднини с диабет; хора с наднормено тегло.


Коментари