Публикация

Едва 30 минути, а всъщност – цял един живот! Дарете кръв!

Едва 30 минути, а всъщност – цял един живот! Дарете кръв!

Днес отбелязваме Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител!
Ден, в който ние от ВМА, избрахме да БЛАГОДАРИМ на всички, които през годините са били наши съмишленици в битката за човешкия живот.


Необходимостта от кръв и кръвни продукти е постоянна

 

От Вашата добра воля – на кръводарителите, понякога зависи нечий човешки живот.

Даряването на кръв е акт на солидарност. Той олицетворява такива основни човешки ценности, като алтруизъм, уважение, състрадание и доброта, които са в основата на доброволното кръводаряване.


ПОДАРИ НАДЕЖДА ЗА ЖИВОТ


Последната година и половина COVID-19 изправи света пред безпрецедентни предизвикателства. Логично, отрази се и на процеса на кръводаряване – дарителите намаляха, а нуждите на пациентите – растяха. Въпреки тежката ситуация, успяхме да се справим. БЛАГОДАРЕНИЕ на нашите дългогодишни съмишленици в битката за човешкото здраве и живот – военнослужещите и цивилните служители от военните формирования в цялата страна. Тук е мястото да БЛАГОДАРИМ и на Българската православна църква – десетки свещенослужители също подкрепиха кампанията „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”. БЛАГОДАРИМ и на нашите приятели с големи сърца от – Фантастико, Алианц, АЕЦ Козлодуй, Пейсейф, които се отзоваха на апела ни за помощ.


БЛАГОДАРИМ ВИ, ГОЛЕМИ СЪРЦА!


Поклон пред всички, които дариха и продължават да даряват реконвалесцентна плазма за лечението на заразени с инфекцията пациенти. Заедно с медиците, доброволците и всички, които повече от 15 месеца са на първа линия, вие сте част от героите на съвременното общество!


Днешният ден има за цел да насочи вниманието на останалата част от общността към необходимостта и важността на доброволното и безвъзмездно кръводаряване.
Всеки човек между 18 и 65-годишна възраст, с тегло над 50 кг, и липса на противопоказания, може да дарява кръв.


А самият процес на кръводаряване – отнема не повече от 30 минути.
Според „правилата“ мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените - 4. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде поне 2 месеца.


Вашето лично участие в донорското движение е ярък израз на хуманизъм и доброта, патриотизъм и дълбоко разбиране на съвременните проблеми на нашето общество.
БЛАГОДАРИМ на всички, които ни помагат в битката за човешкия живот!

Коментари