Публикация

Пращането на електронни съобщения вечер вреди на младежите

Децата, които изпращат електронни съобщения късно през нощта, могат да застрашат здравето си.


Подрастващите, които използват различните канали за комуникация след определеното време за лягане, имат по-ниско качество на съня и стават по-мрачни, сочи ново проучване.

Учените са установили, че децата, които не могат да оставят мобилните телефони или компютрите преди сън, е по-вероятно да са тревожни и депресирани или да страдат от затруднения в обучението.

Американските изследователи твърдят, че за разлика от гледането на телевизия, което до голяма степен е пасивна дейност, изпращането на имейли и съобщения включва повече действия, а това държи мозъка зает в момент, когато трябва да се изключи.

По принцип момчетата предпочитат да сърфират в интернет и да играят на видео игри, докато момичетата са по-склонни да се обадят по телефона или да изпратят някое текстово съобщение.

Резултатите също така разкриват, че използването на технологиите за комуникация след лягане е свързано с високи нива на когнитивни проблеми или смяна в настроението, включително хиперактивност, тревожност, депресия и затруднения в обучението.

Късното общуване може да доведе до прекомерно движение по време на сън, което е причинител на безсъние и дори болки в краката.

Коментари