Публикация

Без маски за колективи до 7 души, ако всички са ваксинирани или преболедували

Без маски за колективи до 7 души, ако всички са ваксинирани или преболедували

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска.

 

Това ще става по преценка на работодателите

 

органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите.

 

Условието е всички да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.


По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза.


За „преболедувало COVID-19“ се приема лице с лабораторно доказан COVID-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-ия до 180-тя ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.


Заповед № РД-01-496/15.06.2021 г. влиза в сила от утре, 16 юни.

 

 

 

 

Прикачени файлове

zapoved-rd-01-496-15-06-2021.pdf

Коментари