Публикация

Лекарски протести и в Пазарджик

Общопрактикуващите лекари в Пазарджик преустановят работа със здравната каса, спират да преглеждат пациенти и да издават рецепти по рецептурни книжки.


Така на практика от днес започват ефективни протести, след като здравната каса наложи глоби на личните лекари за превишени лимити на направленията за специалисти и за лабораторни изследвания.

В продължение на една седмица, семейните лекари ще преустановят издаването на направления за изследвания и консултации, с изключение на спешните случаи и медицинската помощ за деца.

Медиците настояват да се отменят глобите в размер от  500 до 7000 лева, както и за оставката на директора на районната здравна каса Анета Шопова.

В ефективните стачни действия ще се включат всички общопрактикуващи лекари от община Пазарджик, които са категорични, че няма да върнат парите. Според директорът на Здравната каса санкционираните лекари не са 90 процента, както твърдят джипитата, а много по- малко и тя няма да отмени заповедта си за възстановяване на сумите. По думите й до ситуацията се е стигнало заради занижения контрол от страна на бившето ръководство на здравната институция.

Утре в националния протест ще се включат и лекарите от Пловдив, които от 11 часа ще протестират пред ДКЦ 1.

Коментари