Публикация

БЛС предлага проф. Тодор Кантарджиев за орден „Стара планина“

БЛС предлага проф. Тодор Кантарджиев за орден „Стара планина“

До
г-н Румен Радев
президент на Република България


до
г-н Стефан Янев,
служебен министър-председател на Република България


Относно: Предложение за награждаване на професор д-р Тодор Кaнтарджиев с орден „Стара планина“

 


УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,


Управителният съвет на Българския лекарски съюз предлага да се издаде указ за награждаване на проф. д-р Тодор Кaнтарджиев, д.м.н, м.з.м., с орден „Стара планина“, за изключителни постижения и безценен принос в областта на науката и медицината.

 

Огромен е приносът му в борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от Covid-19 у нас

 

което се дължи до голяма степен на неговите решения, разумни съвети и навременни действия. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия.


На последните престижни награди на Българския лекарски съюз, медицинската гилдия, отличи проф. д-р Кантарджиев в специалната категория „Борба с пандемията - Ковид 19“.


Професор д-р Тодор Веселов Кантарджиев д.м.н., м.з.м., завършва Медицинска академия - София през 1981 г., като лекар.


От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология. През 1986 г. придобива специалност Микробиология, през 2001 г. - Клинична имунология и през 2004 г. специалност Епидемиология на инфекциозните болести.


Проф. д-р Кантарджиев е доктор по медицина е от 1991 г., а доктор на медицинските науки е от 2008 г. Доцент е от 1995 г., професор от 2009 г. През 2004 г. придобива магистърска степен по Здравен мениджмънт в МУ-София. Специализира в Германия и Великобритания.


Членство в професионални организации: Председател на Българската асоциация на микробиолозите, зам. - председател на Научното дружество по микробиология, член на Управителния съвет на Европейската конфедерация по Медицинска микология, член на Управителния съвет на Балканското дружество по микробиология, член на Микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, Член на Американското дружество по микробиология, член на Европейското дружество по Клинична микробиология и заразни болести.


С уважение,
Д-р Иван Маджаров
Председател на УС на БЛС

 

 

Коментари

Познавам проф. Кантарджиев от още студентските години. Имам добри чувства към него, но напомням, че в началото но Ковид епидемията, дни преди да се обяви извънредното положение, проф. Кантарджиев и други отговорни тогава лица спряха некомпетентно органната трансплантации и тогава два дарени бъбрека, едно сърце и бял дроб се трансплантираха чрез Евротрансплант, все пак, вместо за български реципиенти. Знам, че понякога короната може да е толкова тежка, че когато я слагаш може да те заболи главата или сърцето.

ТОВА Е МН. ДОБРЕ , ПРАВИЛНО , ХУБАВО  , НО  НЕ  ОТ  ТОЗИ  ПРЕЗИДЕНТ И СЕГАШЕН МИНИСТЪР !!!

ПОЧИТ И УВАЖЕНИЕ!

Петър  Галев
16 юни 2021 19:21

Напълно заслужено! Поздравления за проф. Кантарджиев, както и за решението на БЛС!