Публикация

Tъканна банка на 21-ви век e Future Health

Tъканна банка на 21-ви век e Future Health

ази седмица Future Health беше наградена за " Тъканна банка на 21 ви Век
Във всички трансплантационни центрове в световен мащаб, приложението на стволовите клетки е вече ежедневие.

Днес ще Ви разкажем за Future Health - компанията, която преди броени дни  беше наградена за „Тъканна банка за 21 век“. През годините успехът и безупречната репутация на Future Health се дължат на големия брой успешно освободени проби за лечение.

Future Health" Biobank е най-голямата тъканна банка във Великобритания от 2002 г., основана с ясната мисия да разработи и популяризира клетъчните терапии със стволови клетки. В момента този безценен материал спомага за лечението на над 85 животозастрашаващи заболявания, едно от които е и левкимията.

От 2014 г. е европейски лидер с две напълно лицензирани и акредитирани лаборатории във Великобритания и Швейцария. Компанията притежава множество европейски награди, като най-голямото признание получава за качество и извършени трансплантации от кралицата на Великобритания Елизабет ІІ.

По темата за тъканно банкиране, имахме удоволствието да разговаряме с Вили Пеева, която е изпълнителният директор на Future Health за България и е считана за  най-успешен специалист  в сферата на стандартизацията и мониторинг на оперативни процедури в тъканните банки в България. По образование тя е юрист и е човекът, който лицензира и управлява компанията от 2011г. към днешна дата.

Г-жо Пеева, кои са основните отговорности като управител на тъканна банка?

- Основната ми задача и важна роля в управлението ми беше въвеждане на процедури по стандартизация, както и за проучването на методите на управление на клоновата мрежа на компанията в световен мащаб. В това направление работихме съвместно  с проф. Роджър Дейнти – основател и научен директор на Future Health в Европа, познат в цял свят като „гуру в областта на стволовите клетки“ и лично награден за заслугите си от kралица Елизабет II. “
    На какво залагат семействата, избирайки Future Health за своя тъканна банка?

-  Future Health е първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа. Тя е една от най-акредитираните и лицензирани такива, извършващи тъканно банкиране, като основен приоритет е връщане на пробите за лечение и тяхното успешно приложение. За това говорят и нейните успешни трансплантации, голяма роля играе и факта, че Future Health е единствената компания имаща две напълно лицензирани лаборатории – в Англия и в Швейцария. Като лидер в тъканното банкиране, компанията работи в 94 държави на 6 континента и осигурява спокойствието за здравето на цялото семейство. Това са малка част от причините, които карат семействата да се доверят на Future Health.

Едно от 2 български семейства, които са взели решение да съхранят стволови клетки, избират Future Health за своя тъканна банка.

Какви видове стволови клетки се съхраняват във вашата тъканна банка?

Cтволовите клетки, които се вземат по време на раждане имат огромно предимство в сравнение с всички останали видове на стволовите клетки, тъй като осигуряват неограничен потенциал.  През последните години  популярност придоби и съхранението на стволови клетки от пулпа на млечен зъб.
Future Health е безспорен лидер на пазара за съхранение на хемопоетични и  мезенхимни стволови клетки. Компанията е лидер в България от 2014 до днес. Това се дължи на информираността на бъдещите родители и факта, че имат достъп до международни информационни портали, които са безспорното доказателство за успешните трансплантации на Future Health – отразени и в световните медии. А това както знаем е и основният фактор, когато избираме на кого да се доверим!

2020 година беше тежко изпитание за много бизнеси, докато други в областта на медицината и фармацията преживяха разцвет , как се отрази пандемията на вашата дейност?

- В периода на COVID пандемията Future Health продължи да се развива. През 2020г. Future Health купи най-голямата Щатска тъканна банка за съхранение на стволови клетки от млечен зъб - BIO EDEN. Тази инвестиция постави компанията на челно място в тъканното банкиране в световен мащаб. Фокусът на дейността да се увеличи броя на леченията продължи усилено и беше оценено от семейства по света. Преди броени дни тъканната банка отново бе наградена за „ Най – добра тъканна банка на 21-ви Век“.

Според вас има ли връзка между глобалната вирусна епидемия и терапията със стволовите клетки?

- Наистина мисля, че клетъчната терапия може да играе важна роля в ограничението на вирусни заболявания.Въпреки, че пандемията се преживява трудно от обществото, мисля че имаме потенциала да излезем от тази глобална криза с по-добро решение как да се справим с вирусните заболявания. Ако установим, че клетъчните имунотерапепии са полезни за тази цел, тогава бихме могли да променим бъдещето на лечението на инфекциозни заболявания.

Както знаете, всички са заинтересовани от антибиотиците и устойчивите на тях патогени, така че би било невероятно да имаме друг инструмент, който да използваме в нашата борба срещу различни заболявания.

Трябва да държим очите си отворени. Трябва да сме добри наблюдатели. Трябва да извлечем положителното от тази криза и как тя може да бъде полезна в развитието на регенеративната медицина.

 

 Нашият гост:

Вили Пеева работи в сферата на здравеопазването на управленски позиции от 2004г. Тя е административен директор на МЦ Афродита от самото му създаване. Под нейно ръководство фирмата е номинирана и наградена в България и Европа. Вили Пеева има над 30 публикации, говори 5 езика, омъжена с две деца.

Коментари