Публикация

Д-р Родина Несторова: Остеопорозата в началото няма симптоми

Д-р Родина Несторова: Остеопорозата в началото няма симптоми

Изследването на костната минерална плътност по метода DEXA е безвредно, тъй като лъчевото натоварване е толкова малко, че е съизмеримо с един междуконтинентален полет.

 

Лечението на остеопорозата също е с изключително добър профил на безопасност, но то предотвратява появата на фактури. Счупванията до такава степен намаляват качеството на живот на пациента и го съкращават, че не си струва да се допуска тази фатална грешка.

 

Хората от рисковите групи за остеопороза незабавно да си направят изследване на костната плътност

 

Това заявява във видеоматериала д-р Родина Несторова, началник на Ревматологичен център „Света Ирина“. Тя отправи призив към всички, застрашени от появата и развитието на остеопороза да направят изследване на костната си плътност. Всяко закъснение на лечението може да бъде фатално – от 5 жени получили бедрена фрактура една загива до края на първата година от инцидента.

 

Д-р Несторова изтъква, че в случая става дума за голяма смъртност, което поставя остеопорозата сред социално-значимите заболявания. И подчертава, че има достъпно лечение, което не е необходимо да се спира дори при поставяне на ваксина срещу COVID-19.

Коментари

Какво се прави по отношение на това , Нзок да заплаща изследването за костна плътност, така че , все повече пациенти във възрастта , която посочихте , да имат достъп до това изследване?