Публикация

Индийският вариант на COVID-19 е вече у нас

Индийският вариант на COVID-19 е вече у нас

Министерството на здравеопазването съобщи за първи доказан случай на индийския вариант (Делта) на коронавируса у нас. Става въпрос за пациент от Плевен, със статут на временно пребиваващ в страната.


Пробата е изпратена от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен още на 21 април, като е секвенирана в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) на 5 май. Проведеният геномен анализ не е показал принадлежност към познатите варианти на коронавируса. След депозирането на пробата в международната генна банка GISAID и повторен анализ, проведен през юни, е установено, че става въпрос за B.1.617.2 (Делта) вариант на коронавируса, или т.нар. индийски вариант.


Пациентът е мъж във възрастовата група 20 - 30 години от Плевен. Изследван е в спешното отделение на университетската болница с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и е насочен за домашно лечение.

 

Мъжът не е декларирал пътуване в чужбина


НЦЗПБ информира, че през април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на B.1.617.2 (Делта) вариант.


Центърът продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.


Министерството на здравеопазването призова хората да се ваксинират срещу COVID-19, защото ваксините са единственото средство за предпазване от вариантите на коронавируса. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността за следваща вълна в страната, изтъкват от ведомството.

Коментари