Публикация

Еврокомисар Стела Кириакиду: Призовавам българите да се ваксинират срещу COVID-19

Еврокомисар Стела Кириакиду: Призовавам българите да се ваксинират срещу COVID-19

Имам уверението на еврокомисар Стела Кириакиду, че Европейската комисия ще ни окаже съдействие за организацията на информационната кампания, за да постигнем по-добри резултати в имунизацията на населението. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на съвместен брифинг с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду. Той добави, че МЗ ще получи методология за оценка на броя на хората в страната, които вече са се срещали с вируса, ваксинирани са или са изградили имунитет.

 

Д-р Кацаров обясни, че целта на кампанията е до хората да достига достъпна и проверена информация относно ползите от имунизацията срещу COVID-19, което от своя страна да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините.  В момента имунизационният обхват в страната е много нисък и България може да ползва опита на останалите държави членки, които са провели подобни успешни кампании, коментира още здравният министър. 

 

„Ваксинирането спасява човешки животи, намалява хоспитализациите, позволява ни да се върнем към една нова нормалност и също така ни позволява да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират. Важно е да го направим за себе си, за хората около нас и за да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията“, заяви на свой ред комисар Кириакиду.

 

След разговора в Министерството на здравеопазването, министър Кацаров и ерокомисар Кириакиду посетиха мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад „Александър Батенберг“, а по-късно се срещнаха с ваксинационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“.

 

Министър Кацаров също така съобщи, че в рамките на срещата е запознал еврокомисаря с Националния антираков план, както и че са обсъждани възможностите за сътрудничество с Европейската комисия в областта на превенцията, скрининга и лечението на хората с онкологични заболявания.

Коментари

А българките?