Публикация

БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА

БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА

Отделението по урология на МК “Доверие” е част от националната кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“. Тя е организирана от Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест и предоставя БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ на бъбреците.  Кампанията ще се проведе в периода 12.06 –1.07 в 27 лечебни заведения в 13 града от страната.

 

 

Бъбреците са основният орган на отделителната система. Тяхната роля е да отведат от тялото под формата на урина отпадъчните продукти от обмяната на веществата. От бъбреците зависи също регулирането на водния и електролитния баланс в тялото, извънклетъчния обем и кръвното налягане.

 

Бъбреците също така образуват голямо количество активни вещества и субстанции, които влияят върху кръвоносните съдове, съдовото съпротивление и оттам - върху артериалното налягане. Но все пак основна остава функцията по уринообразуване. Здравите бъбреци на един добре функциониращ организъм би трябвало да отделят между 1.5 и 2 л урина на ден със светложълт цвят. Всяко отклонение от тази норма може да доведе до различни заболявания на бъбреците и отделителната система.

 

Как се поддържа здравето на бъбреците

Като всичко в живота, балансираният начин на живот, води до нормална функция и на организма като цяло, и конкретно на бъбреците. Добре балансираният хранителен режим е предпоставка за здрави бъбреци и добре работеща отделителна система.

 

Превес в храненето трябва да се дава на плодовете и зеленчуците, а месото и млечните да са в по-малки количества. Особено важно е да не се прекалява със солта. За възрастен мъж количество сол на ден не трябва да надвишава 2.5 г. Предизвикателството на нашето време е, че солта се “крие” на неподозирани места, защото често се  ползва като консервант и овкусител. В 3 филии хляб се съдържа половината от дневното количество сол. Дори в сладкишите се среща натриев хлорид. Един от начините да се намали приемът на сол е да не се соли храната. С времето вкусовите рецептори се адаптират и усещането за “безсолно” намалява значително.

 

Другият важен компонент на здравословния хранителен режим са достатъчното течности - вода и електролити (доматен сок, чай, айрян). Те подкрепят отделянето на отпадните вещества от организма. Повишеният прием на протеини, какъвто се наблюдава при спортуващите или спазващите различни високопротеинови режими води до подкиселяване на урината и до по-голям шанс за образуване на камъни.

 

Най-разпространените бъбречни заболявания

Нарушеният начин на живот може да увреди в една или друга степен бъбреците и уринарния тракт. Най-често става дума за бъбречно-каменна болест или т.нар “камъни в бъбреците”. Те обикновено са резултат от натрупване на различни седименти в бъбреците или на възпалителен процес, причинен от бактерии (по-често при жените). Бъбречните камъни се образуват, когато има недостиг или излишък в състава на урината или когато не се приема достатъчно вода, за да се разтворят всички минерали, химични съединения и отпадни продукти, които бъбреците са филтрирали от кръвта и се опитват да изхвърлят.

 

Профилактика на бъбреците

Най-доброто решение на бъбречните заболявания е тяхната профилактика. Достатъчно е да се прави изследване на урина веднъж годишно.

 

“Бъбрекът е една голяма лаборатория и едно изследване на урина обикновено е достатъчно. Когато рутинно се пуска изследване на кръвта всяка година, можем да видим пълната кръвна картина - анемия, ниво на белтъците в кръвта, уреа, креатинин, които са показатели на бъбречната функция и могат да ни ориентират (повишават се, когато имаме наличие на бъбречно нарушение). Важното е да избегнем тази бъбречна увреда. Достатъчна може да бъде и една ехография на бъбреци – бърз и безвреден метод на изследване. Пациентът идва в кабинета, правим му прегледа и си отива. Не е необходима предварителна подготовка, прием на някакви вещества или промяна на начина на живот”, разяснява д-р Явор Семерджиев, началник на урологичното отделение в МБАЛ “Доверие”.

 

Отделението по урология на МК “Доверие” се включи в инициативата на Сдружение на пациентите с бъбречно-каменна болест. Кампанията за БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ на бъбреците е организирана от Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест. Тя ще се проведе в периода 12.06 –1.07 в 27 лечебни заведения в 13 града от страната.

 

По време на националната кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“  нефролози и уролози от МК “Доверие”, както и от другите участващи лечебни заведения ще провеждат информационна кампания с безплатен скрийнинг за пациенти с бъбречно-каменна болест. Прегледите включват и абдоминална ехография, не се заплащат и не изискват направление от специалист.

 

„БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“ е кампания, чиято цел е да изгради информираност у пациентите за бъбречно-каменната болест, така че те да осъзнаят своята роля в превенцията и лечебно-диагностичния процес, за да могат да се ангажират с клиницистите в съвместно вземане на решения, както и да развият умения за собствен контрол на заболяването. Записването става онлайн в сайта на сдружението тук >>>

 

Отделението по урология на МК „Доверие“ е специализирано във високотехнологична, съвременна диагностика и лечение на заболявания на простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците, андрологични заболявания, инконтиненция (изпускане на урина при жени), уролитиаза - комплексно лечение и проследяване. Благодарение на роботът Да Винчи и методите на роботизираната хирургия в отделението, успешно се извършват операции за плазмено изпаряване и резекция при заболявания на простатата и пикочния мехур по безкръвен път.

Коментари