Публикация

"Делта” вариантът на COVID-19 e 200% по заразен от този в Ухан

"Делта” вариантът на COVID-19 e 200% по заразен от този в Ухан

Индийският вариант на коронавируса вече е в България и е 200% по-заразен от оригиналния вариант на вируса. Това каза пред Нова телевизия доц. Ивайло Алексиев от НЦЗПБ.

 

„Този вариант има една мутация, която подобрява свързването на Spike протеина към клетъчния рецептор. Това го прави и по-заразен и по-бързо разпространяващ се сред населението. Проучвания сочат, че той е 200% по-заразен от оригиналния вариант на вируса от Ухан”, обясни доц. Ивайло Алексиев.

 

„Делта” вариантът е вероятно най-заразният до този момент, добави специалистът. Той заяви, че няма данни за по-тежко протичане на болестта. По думите му масовата ваксинация е единственият начин да ограничим разпространението на вируса. Доц. Алексиев каза, че към момента всички одобрени ваксини могат да противодействат на разпространението на този вариант. 

 

Вчера бе съобщено, че проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е установена като индийския вариант "Делта". На 1 април той е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица.

Коментари