Публикация

Може ли да се спре уголемяването на простатата?

Може ли да се спре уголемяването на простатата?

Мъжете често отлагат прегледа на простата при уролог, въпреки наличието на ранни симптоми. Но дори и да нямат никакви оплаквания, добре е след като навършат 50г, поне веднъж годишно да си правят профилактични изследвания. Повечето състояния лесно се овладяват, когато бъдат установени в начален стадий, подчертават специалистите. Eдна от най-честите диагнози е уголемената простата или доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ).

 

Доброкачествената простатна хиперплазия не е заболяване, а състояние, което постепенно прогресира във времето. Нарастването на жлезата се свързва с хормоналния дисбаланс, който настъпва с остаряването на мъжа. Освен възрастта, като рискови фактори се посочват още  диетата, расата (среща се по-рядко в Азия) и наследствеността по права линия – при мъжете, чиито баща или дядо са страдали от увеличена простата, се препоръчва профилактиката да започне още на 40-45-годишна възраст.

 

Увеличеният обем на простатата е и най-честата причина за проява на симптоми, свързани с долните пикочни пътища, които се делят на две групи:

  • Симптоми на изпразване -  затруднено уриниране, слаба струя, чувство за ненапълно изпразване на пикочния мехур.
  • Симптоми на съхранение - често уриниране, силни позиви за уриниране, нощно уриниране.

Сходни симптоми се наблюдават и при някои заболявания,  поради което

консултацията с уролог е задължителна

За да бъде поставена диагноза, пациентът трябва да бъде разпитан подробно за неговите оплаквания. Впоследствие се извършват ректално туширане, изследване на простатно-специфичен антиген (PSA), ултразвуковото изследване -  абдоминална и/или трансректална  ехография.

 

 

Ако диагнозата доброкачествено уголемяване на простатата бъде потвърдена, показанията за лечение се определят от индивидуалните особености на пациента – възраст, тежест на симптомите,  размер на простатата. Първоначално се предприема изчаквателно поведение и наблюдение, като пациентите е необходимо да следват стриктно препоръките на специалиста за начина си на живот.

 

Веднъж в годината се прави оценка на състоянието на пациента, след което, ако е необходимо, се пристъпва към консервативно лечение. Целта е да се облекчат оплакванията на пациента и да се забави прогресията на това състояние.  Най-често се прилага комбинация алфа-блокер и фитопрепарат. 

Фитопрепаратите имат противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект и водят  подобряване на уринирането

 

 

 

 

Такъв продукт е Палминтон Форте, който включва прецизно подбрани съставки с доказано действие върху простатната жлеза. Формулата съдържа стандартизирани екстракти от палмово масло, коприва и ликопен. Комбинацията от тях потиска нарастването, възпалението и отока на простатата, облекчава болките и чувството на тежест в тазовото дъно.

 

Към оперативно лечение се преминава, когато консервативните методи са изчерпали своите възможности. Съществуват различни модерни технологии, но урологът може да прецени коя е най-подходяща, като се съобрази с индивидуалните особености на пациента.

 

Коментари