Публикация

Закриха последното COVID отделение в „Пирогов“

Закриха последното COVID отделение в „Пирогов“

УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов“ закри последното COVID-19 отделение. В разгара на втората вълна през ноември миналата година болницата преструктурира Втора клиника по ортопедия и травматология в поредното отделение за лечение на болни от коронавирус. Начело застана д-р Снежа Бахарова.


„Лице в лице с тази зараза спасихме много хора. Някой не успяхме, но дадохме всичко, на което сме способни. Бяхме екип за пример“, каза д-р Бахарова.


8 месеца, неуморно, денонощно, отдадено екипът й посреща най-тежките случаи от цялата страна


По време на третата вълна COVID отделенията станаха 12 с общо 498 легла. Отделно в 4 реанимационни сектора се бореха за живота на най-тежко болните.


Още преди първите случаи на COVID-19 в България болница „Пирогов“ и Клиниката по вътрешни болести са подготвени и през март 2020-та година успяват за часове да организират лечебната дейност така, че нито един нуждаещ се да не остане на прага на болницата.


„15 месеца по-късно продължаваме да приемаме тежко засегнати от коронавируса и се надяваме скоро да дойде денят, в който останалите ни близо 40 легла за COVID-19 болни ще изглеждат както тези на снимките“, казват от болницата.

Ваксините са обещанието, че няма да се наложи отново да постъпим по този начин заради Алфа, Бета, Гама или Делта варианта на коронавируса, допълват лекарите.

В „Пирогов” имунизират без почивен ден от 08:30 до 23:00 часа в делнични дни и до 17:30 в събота и неделя.

Коментари