Публикация

Клиниката по хирургия на „Александровска“ с ултрамодерен видеоскоп

Клиниката по хирургия на „Александровска“ с ултрамодерен видеоскоп

3D HD REA (ENDOSCOPIC RETROPERITONEAL ADRENALECTOMY) видеоскоп е най-новата придобивка в Клиниката по хирургия на Александровска болница.


С него вече е извършена първата 3D лапароскопска операция на пациент с тумор на надбъбречната жлеза. Новият 3D HD REA Videoscope преодолява всички слабости на своите предшественици и дава ярко, естествено 3D изображение с до 100° панорама във всички посоки. Чрез пространствена дълбочина,

 

3D камерата възпроизвежда по-реалистично и детайлно образа

 

който наподобява до голяма степен действителната анатомия на структурите и прави лапароскопската техника по-сигурна и точна. Със специалните инструменти е подобрена до голяма степен артикулацията, а с увеличението на движенията при дисекция, захващане и съшиване се осъществява по-директен и подобрен контрол на тъканите по време на хирургичната интервенция.


Ретроперитонеалната ендоскопска адреналектомия (РЕА) е метод, въведен в България от проф. Георги Тодоров, който е началник на Втора хирургия в лечебното заведение и до днес единствен извършва този тип операция при различна патология на надбъбречните жлези. С РЕА отстраняването на жлезата се извършва ендоскопски, през минимални отвори в ретроперитонеалното пространство, а не в коремната кухина, което намалява риска от усложнения и води до редица предимства за пациента като по-малка травматичност, намалена следоперативна болка, по-бързо следоперативно възстановяване, скъсен болничен престой, по-добри козметични резултати и др.

Коментари