Публикация

Йога и Бехтерев или как можем да направим живота си по-гъвкав

Йога и Бехтерев или как можем да направим живота си по-гъвкав

Облекчаването на гръбнака и засегнатите стави е изключително важно за подобряване качеството на живот на хората, засегнати от Бехтерев. Едно от основните средства за преодоляването на сковаването и изкривяването на гръбнака са движението и лечебните упражнения, като тяхната цел е чрез разнопосочно движение да се стимулира и поддържа нормалната кондиция на  гръбнака, мускулите, както и еластичността на междупрешленните връзки и структури. Раздвижи се срещу болестта на Бехтерев!

 

Всеки знае, че йогата е комплекс от практики, които подобряват кондицията на тялото и духа. Но подходяща ли е тя за хората с анкилозиращ спондилит?

 

Споделяме с вас историята на Ричард Хауърд, лидер на група за подкрепа към Американската асоциация на болните от Анкилозиращ Спондилит (АС). 

 

Как йогата ме върна към живота

 

Преди 20 години възможностите за медикаментозно лечение на моето състояние се изчерпваха. Биологичните продукти още не се бяха появили, а съществуващите лекарства застрашаваха живота ми. Време беше за нов план.

След упорити убеждения от страна на жена ми, с неохота посетих йога класа на Лий Лоунс, който се провеждаше във фитнес залата, в която тренирах. Притаих се в дъното на така или иначе тъмното студио. Въобще не ми хареса чувството. Винаги съм обичал интензивни спортове и все още скърбях заради забраната ми никога повече да не тичам или да играя ръгби.

 

Лежейки на постелката си припомнях при всяко едно разтягане колко съм скован. Вместо по 24 на ден да търся начини да прикривам болестта си от себе си и света , бях принуден да усещам всяко едно ограничение. Какъв кошмар…но и каква благословия!

С годините се научих да се адаптирам към всяка поза, така че колкото и зле да се чувствам преди часа, да си тръгвам от него чувствайки се по-добре. Все още имах ограничения в изпълнението, но това нямаше значение. Важното е да се изследват крайните възможности, а болните от АС имат това предимство, защото границите лесно се откриват.


Гъвкав съм в много други аспекти.

Йогата ми помогна за стреса, съня, дишането, храненето, повиши силата и настроението ми и подобри отношенията ми с околните. Оттогава насам йогата е моята „седмична инжекция“ и никога не си пропускам дозата.

 

Преминах и курс за инструктор, за да мога да адаптирам йога курсове специално за моите приятели болни от АС. Сега, когато някой ме попита нещо за йога, мога да им предложа безплатен частен урок. Също като йогата, нашата асоциация се стреми да направи болестта видима. Веднъж месечно за два часа се срещам с хора, които са наясно. Сред нас има много опит и когато някой зададе въпрос, има поне четирима други, които имат наблюдения от първа ръка.

 

Ако следваме йога терминологията, групата за подкрепа се нарича “Куула”, което означава общество от хора с еднакво мислене. Някои посещават групата редовно, други от време на време, когато има интересен лектор или са в по-тежък период. Сред нас има хора от всички възрасти, раси и напредък на болестта, която е различна при всички. Но подкрепата, която взаимно си оказваме не може да се получи никъде другаде, просто защото говорим на един език.

 

Ако решите да практикувате йога, посъветвайте се със своя лекар.

Следете съветите на експертите 

Коментари