Публикация

С отворено писмо персоналът на ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ подкрепя принудения да подаде оставка д-р Рунков

С отворено писмо персоналът на ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ подкрепя принудения да подаде оставка д-р Рунков

Готови сме и ние да подадем оставките си - обявиха медиците от МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в гр.Ямбол, след като на 18 юни 2021 г. директорът на лечебното заведение д-р Димитър Рунков подаде оставка. До това решение се стига след като д-р Рунков получава недвусмислени сигнали, че макар да е преминал успешно през втория конкурс за поста и неговият проект на хартия да е одобрен, той не е "правилният човек" с оглед на партийното му минало. 

Подготвя се геноцит срещу здравеопазването в Ямбол,

 

каза вече бившият изпълнителен директор на ямболската окръжна болница в публичното си изказване пред радио 999. В него дълбоко уважавания от колегите си съдов хирург не пести детайли около провеждането на конкурсите и начинът, по който той е бил подтикнат да вземе своето решение, той говори открито за натиска, който му е оказан -  цялото му изказване можете да гледате ТУК.

 

Медиците от  МБАЛ „Свети Пантелеймон“ категорично застанаха зад своя изпълнителен директор, припознавайки в него висок професионалист, отдаден на професията, болницата и пациентите. Според тях не само ямболската болница губи своя директор, но цялото българско здравеопазване губи специалист, който като ръководител има ясна и конкретна визия за бъдещето.

 

Персоналът на лечебното заведение изпрати отворено писмо до служебното правителство и медиите, в което заявява своята недвусмислена подкрепа към д-р Димитър Рунков:

 

 

 

 

До Министъра на Здравеопазването

д-р Стойчо Кацаров

До Министър-председателя на Република България

ген. Стефан Янев

До Президента на Република България

ген. Румен Радев

До Вицепрезидента на Република България

г-жа Илияна Йотова

До Омбудсмана на Република България

доц. Диана Ковачева

 

 

                                                  ОТВОРЕНО ПИСМО

от

персонала на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ АД – гр. Ямбол

 

 

Ние, персоналът на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ АД - гр. Ямбол, заявяваме пълната си подкрепа за изпълнителния директор на болницата д-р Димитър Рунков.

Д-р Рунков пое болницата в изключително тежък момент – в разгара на CoViD кризата, на фона на дългогодишните проблеми на ямболското здравеопазване и с персонал, който в годините напълно е изгубил доверие към самата позиция изпълнителен директор.

    От първия момент д-р Рунков показа на персонала, че е отворен да се вслуша в нас за проблемите, които съществуват в болницата и да работи за решаването им. Още с поемане на ръководството той възстанови пълното работно време на санитарките, което при предишното ръководство бе намалено в разрез с изискванията на Кодекса на труда.

    Още от самото начало д-р Рунков мисли не само за настоящето на тази болница, но и за бъдещето ѝ. За краткото време начело на болницата той привлече нови лекари и сестри, осигурява условия и съдействие за повишаване на квалификацията на персонала с цел предоставяне на по-добра и комплексна медицинска помощ на гражданите на област Ямбол. Закупи се нова апаратура, включително дълго чаканият втори скенер, който позволи разделение на потоците от CoViD и не-CoViD пациенти, имащи нужда от КАТ, което е много важно за ограничаване на инфекциозния процес. Д-р Рунков се доказа като истински лидер, който водеше и мотивираше персонала през най-трудното изпитание за здравната система от десетилетия насам. Повиши заплащането на персонала и създаде добра работна атмосфера въпреки съпътстващите трудности.

    И при трите вълни на пандемията от CoViD-19, Ямбол беше в червената зона по заболеваемост. Въпреки огромния наплив от заразени болни, в болницата имаше изключително добра организация, което в такава ситуация спасява животи. Към микробиологичната лаборатория се откри лаборатория за бързи и PCR тестове за CoViD-19, което спомогна неимоверно за идентифицирането на болните. На персонала винаги бяха осигурявани качествени ЛПС, дори в моментите на дефицит в цялата страна. В моментите, в които имаше недостиг на персонал в CoViD отделенията, д-р Рунков лично поемаше дежурства там, без за момент да изостави и другите си задължения.

    Както е широко известно, областната болница в Ямбол е единствената от павилионен тип, като голяма част от наличният сградов фонд не може да предостави оптимални условия нито за пациентите, нито за персонала. Имайки предвид спецификата на здравеопазването в областта и големия район, който обслужва нашата болница, е наложително проблемът със сградния фонд да бъде решен възможно най-скоро. По време на управлението на д-р Рунков се възобнови проектът за нов болничен комплекс, изплатиха се първите траншове от финансирането и строително-ремонтните дейности се извършват непрестанно.

    За тази една година начело на болницата, с неуморната си работа и отдадеността си, д-р Рунков успя да върне доверието ни в ръководството и ни вдъхна надежда за бъдещето на ямболското здравеопазване.

    Смятаме, че не всичко е политика и абсурдно политически пристрастия и прендалежност да вземат превес над доказаните професионални качества. Когато опира до медицина и пациентска грижа, всички загърбваме собствените си пристрастия и се обединяваме зад каузата по-добро здравеопазване за Ямбол.

   Затова ние, персоналът на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ АД – гр. Ямбол, настояваме д-р Димитър Рунков да остане на поста изпълнителен директор на лечебното заведение и проектът по завършването на новия болничен комплекс да бъде продължен под негово ръководство.

 

 

                                                                     С уважение,

                     персоналът на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ АД – гр. Ямбол

 


 

Вижте пълното изказване на д-р Рунков пред местните медии:

 

Коментари