Публикация

20 операционни зали от световна класа във ВМА

20 операционни зали от световна класа във ВМА

20 модулни операционни зали на световно ниво вече са на разположение на медиците от Военномедицинска академия (ВМА) след цялостното обновление на Операционния център. Те са оборудвани с най-съвременната медицинска техника, съгласно стандартите за окомплектоване на хирургическите зали за извършване на високоспециализирани оперативни дейности.


На тържественото освещаване присъстваха министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Реновирането на Операционния център беше абсолютно необходимо с оглед на това, че ВМА е стратегическа болница – не само от военна гледна точка, но и за обслужването на цивилното население. В момента с разполагаме с 20 операционни модулни зали, които са направени по най-съвременна технология. Това е най-съвременният операционен блок в България, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той поясни, че

 

през последните 3 години на реновиране е имало много вълнения и много трудности

 

но същевременно с това е запазен непрекъснат плановият оперативен режим.


„Едно нещо ме развълнува много – когато един от най-уважаваните колеги, бивш заместник-началник на болницата – проф. Евгени Белоконски, ми каза: „Не вярвах, че ще доживея до това време – да се осъществи една такава моя мечта.“ Аз му отговорих, че това беше обща мечта. Заложили сме и нещо за бъдещето - имаме изградена зала за роботизирана хирургия и ако се развиват благоприятно нещата, догодина може да се сдобием и с робот“, коментира още проф. Мутафчийски.

ВМА е лечебно заведение от национално значение и е с безукорен авторитет. И аз съм изключително горд, че днес тук се открива нещо, което е на световно ниво. Благодаря на всички за усилията това да се случи, заяви от своя страна министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той подчерта, че ВМА е отворена не само на Въоръжените сили и служителите от системата на Министерството на отбраната, но и на всички български граждани, които ще имат достъп до висококачествено обслужване и до високоспециализирани хирургични дейности.


Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност

 

Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време. Това означава, че операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките само на няколко часа. Подменени изцяло са климатизацията, ВиК и електроинсталацията.

 

Коментари

Поздравления за ръководството и операционния блок на ВМА!