Публикация

Министър Кацаров: Ваксинационното покритие в страната остава ниско

Министър Кацаров: Ваксинационното покритие в страната остава ниско

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обсъди възможностите за реализирането на информационна кампания за ваксинация срещу COVID-19 с новия представител на Уницеф за България Кристина де Бройн.


„Нямаме друга възможност освен да опитаме всичко, за

 

да убедим хората да се ваксинират

 

като направят своя информиран избор”, заяви министър Кацаров по време на срещата.

Всички предпоставки за имунизация на населението са осигурени, но въпреки това ваксинационното покритие в страната остава ниско, добави още той.


„Готови сме да фокусираме всичките си усилия за провеждането на информационна кампания, съвместно с Министерството на здравеопазването, Световната здравна организация и Европейската комисия. Това се налага и заради тревожните сигнали, че

дори част от медицинските специалисти в България са скептични към ваксините“, посочи представителят на Уницеф за България г-жа де Бройн.


Министър Кацаров и Кристина де Бройн се обединиха около необходимостта

 

информационната кампания

 

да бъде насочена към стимулиране на протективно поведение на гражданите по време на летните ваканции и в подготовката за старта на новата учебна година. Тя ще бъде насочена към различни целеви групи за осигуряване на широко имунизационно покритие.


Представителят на Уницеф в България представи и дейностите по предоставяне на патронажна грижа за деца и новородени, от която са се възползвали над 6000 семейства само в област Сливен, като проектът обхваща и област Шумен. Инициативата се финансира по проект „Европейска гаранция за детето“ на ЕС и включва подпомагането на младите семейства със съвети за отглеждането на децата.


„Патронажната грижа е полезна и трябва да се осигури за всички новородени, като разходите за нея трябва да се покриват от Националната здравноосигурителна каса“, категоричен бе министър Кацаров.
Той заяви, че ще инициира подобна промяна в заплащаните медицински услуга от Здравната каса.

 

Коментари