Публикация

Отпечатъкът на религиите в съвременното хранене

Начинът ни на хранене се определя не само от финансовите възможности и личните предпочитания, но и от религията, която изповядваме. Какви са основните закони в християнското, еврейското и ислямското меню?


Не всичко, което се яде, наистина бива да се яде. Културите и религиите имат голямо влияние върху онова, което хората в различните части на света консумират, пише Дойче веле.

Какви са в това отношение предписанията на християнството, обяснява теологът Манфред Бекер-Хуберти.

Рибата - в царството на мъртвите

"Религията слага отпечатък върху делника на човека, а с това и върху храната, която той приема. Всеки празник има своите особени ястия, питиета и сладкиши. Някога е било строго определено на какви празници какви ястия да се поднасят. Някои от обичаите са се съхранили и до днес."

Християните по принцип приемат всякаква храна, но има разбира се и хранителни продукти, които се избягват в определени дни, например по време на пости.

В петъчен ден християнинът не бива да яде месо, особено на Разпети петък. Бекер-Хуберти обяснява защо: "Тъй като Христос е възприел човешки образ, бил е от плът и кръв, в негова памет на Разпети петък не се яде месо. Позволено е да се яде риба, защото принципът гласи: всичко, което е под повърхността на водата, принадлежи на царството на смъртта и демоните." По тази логика рибата не е живо същество и затова може да се яде.

Ислямът забранява всичко, което опиянява
В исляма предписанията какво бива и не бива да се яде са по-различни. По принцип на мюсюлманите е позволено всичко, което не вреди на тялото. Но за тях има ограничения, например да не се яде свинско месо, което се смята за "нечисто", както и да не се пие алкохол.

Социологът Хасан Карача обяснява:
"В Корана има стих, в който се посочва, че свинското месо, алкохолът и кръвта са забранени. С други думи, преди да се консумира, месото трябва да е абсолютно изчистено от кръвта; алкохолът опиянява, а всичко, което опиянява, е забранено в исляма, защото човек трябва да е трезвен през целия си живот."

Кафето по еврейски - три часа след месото
Евреите могат да пият алкохол, според тяхната религия той е "кашер", т.е. позволен. В Тора, свещената книга на евреите, се посочва кое е позволено и кое не. Зеленчуци и плодове са позволени, докато свинското месо, също както в исляма, е забранено.

Други предписания на еврейската религия са например млякото и месото да се съхраняват в отделни съдове, те не бива да се смесват нито при приготвяне на храната, нито при ядене. След като е консумирал месо, евреинът трябва да изчака да минат най-малко три часа, за да изпие чаша кафе с мляко.

Коментари