Публикация

Д-р Маджаров: Лечението не бива да бъде определяно по финансови причини

Д-р Маджаров: Лечението не бива да бъде определяно по финансови причини

Премахването на лимитите на болниците е връщане към нормалността. Това каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров в интервю за bTV.

 

„Не трябва някой, някъде другаде, в кабинет, да определя къде ще ходя аз да се лекувам – по финансови причини“, допълни той.

 

Д-р Маджаров отбеляза, че тепърва пред ръководствата на съсловната организация и НЗОК стои тежката задача да определят как това ще се случва.

 

„Да видим какви текстове ще отпаднат, какви други ще се въведат, да гарантираме все пак макрорамката. Да гарантираме, че ще има пари за всички, но няма да я застрашим“, поясни той, като добави, че има много механизми, които могат да се приложат.

 

В коментар за доплащането в сектора пък той отбеляза като основна причина фактът, че у нас за здравеопазване се харчат около 8-9% от БВП, като това е общо с доплащането, а публичните средства са около 4-2-4,5%. Когато публичните средства се доближат до средноевропейските, тогава може да има отражение върху доплащанията, посочи председателят на УС на БЛС.

 

Помолен за повече подробности по отношение на разрешената имунизация срещу COVID за деца от 12-годишна възраст, д-р Маджаров отбеляза, че тя се прави по общия ред – при общопрактикуващ лекар или във ваксинационен център.

 

„Единствената разлика е, че информираното съгласие не се подписва от детето, а от единия родител. Ако има съпротива от един от родителите, предполагам, че ваксинацията няма как да се случи. На родителите, които вярват в науката, няма какво да обяснявам – техните деца са ваксинирани с множество ваксини от задължителния имунизационен календар. С нищо не се различава тази ваксина. Ако детето им няма някакви свръхостри реакции, алергии към медикаменти, храни и т.н., не бива да се притесняват родителите“, коментира той.

 

Д-р Маджаров посочи още, че реакциите към COVID ваксината при децата са същите, каквито и при възрастните, допълни, че ако детето е с хронично заболяване, това е предпоставка то да бъде ваксинирано, но отбеляза, че ако е с остро заболяване, категорично не трябва да бъде ваксинирано.

 

„Ако всичко останало е нормално, няма никакъв проблем да бъде ваксинирано – така, както личните лекари правят ваксинационния план – ако детето има остро заболяване, се отлага ваксинацията“, припомни той.

 

Запитан дали предполага, че наесен ще има нова COVID вълна, д-р Иван Маджаров заяви:

 

„Знаем, че дойде ли есента и зимата, опасността се завишава многократно у нас. Ние вече не предполагаме, ние знаем – можем да го твърдим със сигурност – да, есента всеки, който не се е срещнал с този вирус, има голяма вероятност да се разболее, ако не е ваксиниран“.

 

Осезаемият спад на желаещите да се имунизират води и до проблеми с количествата неизползвани ваксини, макар засега те да не са сериозни, стана ясно още от думите му. Лекарят отбеляза, че благодарение на увеличения разрешен срок на престой на ваксините в хладилник не се случва често те да бъдат изхвърляни. „Цели флакони не, но една или две дози понякога – това имаме като информация. Колегите правят всичко възможно да ги групират“, обясни д-р Маджаров и обясни проблема с думите: „Информацията напоследък за съжаление е, че се поставя предимно втора игла“.

Коментари