Публикация

Пациенти и лекари апелират за повече усилия в борбата с белодробния рак

Специалисти и пациенти апелират за целенасочени усилия към решаване на проблемите, които водят до рак на белия дроб.


Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и приятели, Българското дружество по белодробни болести, Българското онкологично дружество, Българското дружество по алергология, Българският съюз на медицинските дружества, в партньорство с авторитетни международни организации (Европейското дружество по белодробни болести, Световната организация за контрол над рака, Световната коалиция за борба с рака на белия дроб и др.) изпратиха петиция на Министерството на здравеопазването, с която припомнят на институциите, че 2010 г. е обявена от Световната здравна организация за Година на белия дроб и апелират за целенасочени действия към преодоляване на проблемите, които застрашават здравето на белия дроб на българите.  

Безпокойство у пациентите и специалистите предизвиква фактът, че в страната няма работеща система за профилактика на рака на белия дроб. Освен това имаме един от най-високите проценти на пушачи, а в същото време бе направен компромис със забраната за тютюнопушене на обществени места. Не на последно място, повишена е заболеваемостта от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), което се очаква да доведе до по-голяма заболеваемост от рак на белия дроб в следващите години. Ангажираните организации призовават за по-голяма активност от правителствените институции и законодателната власт.

Зад посланието НИКОЙ НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ ОТ РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ, с което тази година Световната коалиция за борба с това заболяване (GLCC) призовава всички международни институции да направят по-целенасочени усилия за преодоляване на рисковете от рак на белия дроб, застават и българските организации, които представляват пациенти и специалисти в областта. Те предлагат своята помощ, компетентност и опит, с които да сътрудничат на институциите за намаляване на случаите с болести на белия дроб и подобряване на качеството на живот на хората с тази диагноза. 


Коментари