Публикация

Ролята на фармацевта при COVID-19 и дигитализацията във фармацията – на фокус през Българските фармацевтични дни

 Ролята на фармацевта при COVID-19 и дигитализацията във фармацията – на фокус през Българските фармацевтични дни

Ролята на фармацевта в условията на COVID-19, дигиталният маркетинг във фармацията, стандартите за управление на качеството в болничната фармация, националната здравно-информационна система са основни акценти във програмата на Българските фармацевтични дни. Най-голямото събитие за фармацевтичната общност у нас започва утре – 25 юни, в хотел Рила на курорта Боровец и се провежда присъствено до 26-и юни след кратка пауза заради пандемията.

 

Мотото на събитието е “Единство за по-добро бъдеще”,

 

като целта е да бъдат обобщени изводите изминалата година и уроците за фармацевтичния бранш, но за  медицинското съсловие и обществото ни като цяло.

По традиция във форума участват фармацевти, представители на фармацевтичната индустрия, дистрибутори, държавните институции, академичната общност, студенти, сродни на БФС български и чужди организации, десетки специалисти от сферата на здравеопазването.

 

 

Ще бъдат връчени наградите на БФС за продукти на годината, както и призовете за най-успешна регионална фармацевтична колегия

 

и магистър-фармацевти на 2020 г.  Като дългогодишен партньор на съюза CredoWeb ще награди най-влиятелния фармацевт за годината, отличен на база на активността му в дигиталното пространство.

 

В рамките на специализираното изложение участниците в Българските фармацевтични дни ще  се запознаят с иновациите във фармацевтичвната индустрия. То започва още от първия ден на събитието на 25 юни 2021 г., а изложителите ще могат да представят най-актуалната информация за продуктите, които произвеждат или разпространяват и както и за услугите, които предоставят.

Ще бъдат представени иновациите във фармацевтичната индустрия от водещи специалисти в медицината и фармацията.

 

Важни акценти от програмата са участието на посланика на Република Унгария в България н. пр. г-жа Текла Харангозо, която ще представи успешния етичен модел на регулация на аптечната дейност в Унгария, както и лекцията на проф. Тодор Кантарджиев, доскорошен директор на Националния център по заразни и паразитни болести, който ще представи темата за антибиотичната резистентност. Представители на Информационно обслужване АД ще представят Националната здравна информационна система в контекста на въвеждането на електронната рецепта.

 

Сред лекторите са и Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българска организация за верификация на лекарствата и Мартин Попов, управител на дигитална агенция Interactive Share – г-н Мартин Попов, който ще представи възможностите на дигиталния маркетинг в областта на фармацията.

 

Във фокуса на дискусията ще бъде ролята на аптеките като здравни заведения, които са ключови за разпространение на важна информация, свързана с предпазването и лечението на пациентите особено в контекста на COVID-19. Ще се коментира  и ролята на фармацевта като здравен консултант, който е обикновено на първа линия,  когато хората  почувстват симптоми на болестта търсят професионален съвет. Затова според БФС е важно фармацевтите  постоянно да актуализират познанията си за заболяването,  за лечението му, както и за профилактичните мерки.

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ИНТЕРВЮ С ПРОФ. АСЕНА СЕРБЕЗОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БФС

Коментари